U februaru počinje izmeštanje železnice i luke iz centra Smedereva

Izmeštanje industrijskog koloseka kojim se obavlja teretni transport za Železaru iz centra Smedereva najavljeno je kao kapitalni projekat lokalne samouprave u 2017. godini.

Za realizaciju ovog poduhvata, koji će koštati oko 20 mil EUR, potrebne su, pretpostavlja se, tri godine, a radovi na „projektu veka“ – posle dve decenije, koliko traju pokušaji da se nešto konkretno učini – po najavama iz lokalne samouprave mogli bi da startuju početkom ove godine.

Najveći problem, ali i preduslov za sve, je izgradnja novog koloseka od 5,3 km u Industrijskoj zoni, iako je Gradsko veće još 2013. za to dalo „zeleno svetlo“. Potrebno je obaviti eksproprijaciju zemljišta, te urediti infrastrukturu, za šta će – uz izgradnju koloseka – ukupno biti potrebno oko 6 mil EUR.

Da podsetimo, možda i najznačajniji projekat u novijoj istoriji Smedereva datira iz devedesetih godina prošlog veka, a prvi konkretni koraci su preduzeti 2005. Shodno sporazumu koji je tada potpisan između grada i Ministarstva za infrastrukturu – o zajedničkom finansiranju izgradnje koloseka – 75% posla trebalo je da plati država, pa je urađen i projekat. Međutim, republička vlast se predomislila, odnosno dosetila kako bi posao trebalo da finansira tadašnji US Steel Srbija, koji je i najviše koristio prugu za transport sirovina i proizvoda. I, Amerikanci su pristali, ali su tražili izvesne povlastice u korišćenju koloseka, što je srpska železnica odbila, pa su novi investitori – odustali.

Iz Nacionalnog investicionog plana 2010. grad je trebalo da dobije 200 miliona dinara za početak izgradnje železničkog koloseka, ali novca ipak nije bilo…

– Posle izgradnje novog koloseka, stara luka će iz centra grada moći da se preseli na novu lokaciju, gde već postoje kapaciteti, ali je potrebno njihovo uređenje i proširenje. U svakom slučaju, projekat izmeštanja luke i gradnje novog koloseka počeće u februaru 2017. – najavila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Novac za ovaj posao izdvojiće Ministarstvo građevine i infrastrukture, te Železnice Srbije, a čelnica lokalne samouprave precizira i to da su pojedini investitori u Industrijskoj zoni zainteresovani da učestvuju u finansiranju radova.

Trenutni lučki kapaciteti se nalaze na Dunavu, uz glavno gradsko šetalište, a teretni saobraćaj se odvija kroz strogi centar Smedereva – blizu srednjovekovne tvrđave.
Smederevska tvrđava je sada okružena kolosecima, na kojima se nalaze i vagoni sa tečnim naftnim gasom, pa će – tek po izmeštanju koloseka i Železeničke stanice – ovaj spomenik pod zaštitom UNESKO moći da računa na sredstva za uređenje iz međunarodnih fondova i Svetske banke, pišu Novosti.