Novi carinski zakon počinje da se primenjuje od 17. juna – Šta je novo?

Novi carinski zakon počinje da se primenjuje od 17. juna 2019. godine. Kako za PlutonLogistics kažu u Ministarstvu finansija ciljevi novog Carinskog zakona su prelazak na bespapirno poslovanje i elektronsko okruženje, pojednostavljenje, modernizacija i racionalizacija carinskih procedura. Zatim, obezbeđivanje veće pravne sigurnosti, predvidljivosti i jednoobraznosti poslovanja, pojednostavljenje carinskih pravila i procedura i omogućivanje efikasnijeg carinskog poslovanja u skladu sa savremenim potrebama.

Kako navode u tom ministarstvu, KLJUČNE IZMENE se odnose na to da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronski, kao i da će se deklaracije podnositi elektronski.

– Obavezujuće odluke o svrstavanju i poreklu (OOS i OOP) biće obavezujuće ne samo za carinske organe u odnosu na lice kojem su izdate (kao što je do sada bilo), već i za lice na koje se odluka odnosi u odnosu na carinske organe. Ustanovljeni je obavezno obezbeđenje za pokriće potencijalnih i stvarnih dugova (ustanovljeno je obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka).

Uvodi se nova podela carinskih postupaka na:

  1. Stavljanje robe u slobodan promet
  2.  Posebni postupci: – tranzit (spoljni i unutrašnji);
    – smeštaj (carinska skladišta i slobodne zone);
    – posebna upotreba (privremeni uvoz i upotreba u posebne svrhe);
    – oplemenjivanje (aktivno i pasivno)
  3. Izvoz

Rok u kojem roba može da bude u privremenom smeštaju je povećan sa 20 na 90 dana. Aktivno oplemenjivanje može se odobriti bez obaveze da se roba ponovo izveze. Smeštaj robe u slobodne zone postaje poseban carinski postupak – postupak slobodne zone. Propisan je ukupan rok u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza – 10 godina. Ukidaju se carinski postupci prerade pod carinskim nadzorom i aktivno oplemenjivanje u sistemu povraćaja.

Uvode se nova carinska pojednostavljenja – centralizovano carinjenje i samoprocena. Kod postojećih pojednostavljenja se u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata. Osnažuje se institut ovlašćenog privrednog subjekta.

Novi Carinski zakon smo ranije predstavili, pa pročitajte detalje.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.