Nove manevarke za efikasniji teretni železnički saobraćaj u Srbiji – Češke lokomotive vredne 2,1 mil EUR

Dve nove dizel-električne manevarske lokomotive Infrastrukture železnice Srbije odnedavno saobraćaju srpskim prugama.

Infrastruktura železnice Srbije dve nove manevarke nabavila je od češke kompanije CZ Loko, a u redovan saobraćaj su uključene nakon što su izvršeni svi potrebni testovi i dobijene dozvole. Češki stručnjaci obavili su i obuku radnika za održavanje manevarki, koje su inače namenjene za manevarski rad i vuču teretnih vozova brzinom do 60 kilometara na sat.

Vrednost novih manevarskih lokomotiva iznosi 2,1 milion evra, a češka kompanija isporučila ih je Infrastrukturi železnica Srbije pre ugovorenog roka, nakon čega su usledila testiranja i procedura dobijanja dozvola za saobraćaj na srpskim prugama.

– Zahvaljujući novim lokomotivama, Infrastruktura železnice Srbije će mnogo brže i bolje moći da teretnim vozovima organizuje transport materijala i opreme potrebne za rekonstrukciju železničke infrastrukture. Istovremeno, Infrastruktura železnice Srbije će moći kvalitetnije i efikasnije da organizuje teretni železnički saobraćaj na svojim prugama, bržim formiranjem vozova i kraćim zadržavanjem vagona na kolosecima – navodi se u saopštenju tog preduzeća.

To bi trebalo da doprinese i znatno kvalitetnijem prijemu i otpremi železničkih kompozicija, pre svega u ranžirnim stanicama, kao i u stanicama sa velikim obimom rada.

Na ovaj način će Infrastruktura biti u mogućnosti i da operaterima u robnom saobraćaju pruži uslugu na znatno višem nivou nego do sada, saopšteno je.

Nove manevarke odgovaraju svim međunarodnim i domaćim standardima, a ugrađena oprema i delovi su od renomiranih svetskih proizvođača. Lokomotive su locirane u železničkim čvorovima Beograd i Niš, i već su se pokazale kao izuzetno korisne u obavljanju redovnih zadataka Infrastrukture železnice Srbije.

Tako su, primera radi, do Dimitrovgrada učestvovale u prevozu skretnica za prugu, za završetak radova u železničkoj stanici Odžaci prevozile su pragove i tucanik, bile su angažovane za prevoz tucanika za remont regionalne pruge Niš-Zaječar, a u železničkom čvoru Kraljevo vukle su pomoćni voz.

Procena je da nove manevarske lokomotive mogu da budu u saobraćaju i do trideset godina.

Izvor/foto: infrazs.rs 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.