Transport ŽITARICA: Nova železnička podrška za Luku Konstanca

Rumunski trgovac žitom Transilvania Invest uspostavio je partnerstvo sa nezavisnim železničkim operaterom Express Forwarding, kako bi olakšao transport žitarica i druge robe sa zapada Rumunije do Luke Konstanca. 

Oni će zajednički upravljati prvim „kombinovanim vozom“ koji povezuje zapadni i jugoistočni deo zemlje, koji se sastoji od 35 vagona – 30 konvencionalnih i pet kontejnera, izvestio je rumunski list Ziarul Financiar. Broj vagona može varirati u zavisnosti od potražnje.

– Transilvania Express je prvi kombinovani voz koji je napustio naš terminal i namenjen je povezivanju zapadne Rumunije sa Lukom Konstanca. On je namenjen za prevoz brodskih kontejnera, generalnog tereta i žita. U pitanju je rešenje prilagođeno transportnim potrebama na ovoj ruti – saopštila je kompanija Rail Hub Transilvania koja upravlja terminalom za žito.

Rumunija očekuje da će Luka Konstanca postati sve značajnije čvorište na Novom putu svile.

  • Luka Konstanca je od ključne važnosti i za izvoz srpskih žitarica. U nedavnom intervjuu za portal PlutonLogistics Sunčica Savović, direktorka Udruženja Žita Srbije, podsetila je da će putem ove luke srpski kukuruz odlaziti i u Kinu, nakon što prethodno do Konstance stigne rečnim baržama.

Ionel Minea, rumunski državni sekretar u ministarstvu sabraćaja, podsetio je na nedvno održanom seminaru o Transkaspijskom međunarodnom transportnom putu, da je Konstanca istočne kapija Evropske unije. Roba koja ovde stiže iz Kine i zemalja duž trase inicijative Pojas i put, biće brzo transportovana drumom ili Dunavom u druge zemlje Centralne i Istočne Evrope, istakao je.

Dan Nicolae Tivilichi, generalni direktor Maritime Ports Administration SA Constanta, izjavio je da će Konstanca ubrzati izgradnju lučke infrastrukture kako bi udovoljila poslovnim potrebama azijsko-evropske međunarodne transportne rute.

Izvor: railtarget.eu