Kraći radni dan za mašinovođe nemačke železnice

Nemačka železnička kompanija Deutsche Bahn pristala je na zahtev sindikata namačkih mašinovođa GDL za mogućnost kraćeg radnog vremena za mašinovođe. Mogućnost 35-časovne radne nedelje postupno će se uvoditi do 2029. godine, a plate mašinovođama ostaće iste. Oni koji žele da rade kraće, prijavljivaće se kod svog poslodavca, a radnicima koji žele da nastave da rade 38 do maksimalno 40 sati nedeljno, satnica će se povećati za 2,8%.

Dogovor između železničkog operatera i sindikata postignut je u ponedjeljak nakon više od četiri meseca spora, čime je ispunjen jedan od glavnih zahteva mašinovođa, kako piše nemačka novinska agencija dpa, a prenosi portal seebiz.eu.

Od 2027. godine, mašinovođe će moći da rade  36 sati nedeljno, od 2028. godine – 35,5 sati, a konačno smanjenje od 35 časova nedeljno planirano je za 2029. godinu.

Nedostatak radne snage je veliki problem sa kojim se Nemačka suočava, pa je verovatno i to doprinelo da Deutche Bahn popusti. Osim sporazuma, dogovoreno je i da se zaposlenima u dve faze poveća plata za 420 evra mesečno, a zbog visoke inflacije dobiće i jednokratni dodatak od 2.850 evra. Svemu tome prthodio je turbulentan period. Mašinovođe su od novembra 2023. godine štrajkovale šest puta. Prošle godine Deutsche Bahn je zabeležio neto gubitak od 2,35 milijardi evra, a samo su ih štrajkovi mašinovođa lane, kako procenjuju u kompaniji, koštali 200 miliona evra. Postignuti dogovor železnice i mašinovođa važiće do 2025. godine, a obe strane su isključile mogućnost štrajka u naredne dve godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.