EU pokreće prekršajne ​​postupke protiv 16 zemalja zbog naplate putarine

Evropska komisija pokrenula je prekršajne ​​postupke protiv 16 država – članica Evropske unije – zbog nerevidiranja pravila o naplati putarine. Ove države nisu ispoštovale izmenjenu Direktivu o evrovinjeti ((EU) 2022/362), koja treba da omogući ujednačeniji sistem naplate puteva širom unije, piše trans.info. 

Promene se odnose na dve ključne oblasti.

Prvo, proširiće se obim putarina i vinjeta – paušalnih naknada za korišćenje puteva u određenom periodu. Ranije su se ove naknade odnosile samo na veće kamione. Izmenjena direktiva ih sada proširuje na putnička i mala teretna vozila. Drugi važan dodatak je uvođenje putarine na bazi CO2 za teška teretna vozila.

Ovaj mehanizam je napravljen da podstakne drumske prevoznike da koriste čistija vozila sa nižim emisijama, čime se smanjuje zagađenje vazduha i promoviše „zeleniji“ drumski saobraćaj.

Krajnji rok za država članica EU da prenesu ove promene u nacionalno zakonodavstvo bio je 25. mart ove godine. Međutim, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka i Španija tek treba da obaveste Komisiju o svojim merama usklađenosti. Komisija je zato poslala zvanična pisma upozorenja za ovim zemaljama. Ako u roku od dva meseca ne daju zadovoljavajuće objašnjenje za kašnjenje, postupak za prekršaj će biti pokrenut. Ovo bi na kraju moglo dovesti do upućivanja Evropskom sudu pravde.

Evropska komisija naglašava važnost ovih pravila. Oni tvrde da je usklađen sistem naplate putarine od suštinskog značaja za obezbeđivanje adekvatnog finansiranja za projekte održavanja i razvoja na ogromnoj evropskoj putnoj mreži. Pored toga, element zasnovan na CO2 direktno se bavi problemima zagađenja vazduha i podstiče sektor drumskog tereta ka održivijoj budućnosti.

  • BONUS SADRŽAJ:

„Nemoj sine, šta ti fali – konobar, tu devojke, tu bakšiš, nasmejan, uredan, šta ćeš ti u kamionu, nije vredno para…“ U šaljivom tonu i kroz duhovite opaske, Bojan daje savete neiskusnim vozačima i prepričava zanimljivosti sa druma. Kako je nagovorio oca da ga pusti u kamion? Da l’ je Frankfurt, da l’ je Frajburg? Zbog čega vozač mora da prezimi dve zime u kabini?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.