CENE i dostupnost skladišta – Češka najskuplja u regionu, Srbija skoro na začelju, u Sloveniji rast

Aktuelno makroekonomsko okruženje dovodi do opšteg usporavanja u sektoru industrijskih i logističkih nekretnina u Evropi, pokazuje najnovija analiza konsultantske kuće CBRE.

U regionu Centralne i Istočne Evrope (Central and Eastern Europe – CEE), novozavršeni kapaciteti u prvom tromesečju 2024. iznosili su 1,3 miliona kvadratnih metara, što je na nivou iz prethodnih kvartala. Ipak, očekuje se da će rezultati biti nešto slabiji u narednim mesecima.

Ukupni kapaciteti u CEE regionu iznose 71,1 milion m2 (od čega 60,5 miliona m2 odlazi na 5 vodećih tržišta – Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka), što ga stavlja na drugo mesto u Evropi, ističe CBRE u novoobjavljenoj analizi CEE Industrial and Logistics Market Figures Q1 2024.

Raste procenat slobodnih kapaciteta

Procenat nepopunjenih kapaciteta ima tendenciju rasta u svim zemljama Centrale i Istočne Evrope. Najmanje ih je i dalje je u Češkoj – 2% (povećanje od 0,2 procentna poena), kao i u zemljama Jugoistočne Evrope (Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija) – takođe 2%.

Procenat slobodnih kapaciteta u Slovačkoj, Rumuniji i baltičkim zemljama (Estonija, Letonija, Litvanija) kreće se između 3-5%, pri čemu sve beleže blagi rast, osim Rumunije. Ukoliko posmatramo ceo CEE region, najviši procenat slobodnih kapaciteta je u Mađarskoj i Poljskoj – preko 8%.

Očekuje se da će tokom 2024. godine procenat nepopunjenih skladišta dalji rasti, pre svega zato što se zakupci ne šire tako rado kao što je to bio slučaj tokom prethodnih godina. Sa druge strane, činjenica da se očekuje i manje novozavršenih objekata tokom godine, mogla bi da dovede ponudu i potražnju u ravnotežu.

Proizvodne kompanije traže više skladišta

Zemlje CEE tokom 2022. i 2023. godine bile su pogođene visokim nivoom inflacije, što je imalo uticaja na kupovnu moć i maloprodaju, ali se čini da se inflatorni pritisak smanjuje u 2024. Slabiji opšti ekonomski uslovi negativno su uticali na celokupno tržište nekretnina – pa i logističkih/industrijskih, iako se pokazalo da ovaj sektor ima najjaču bazu u regionu.

Tokom 2023. primećeno je manje aktivnosti kompanija iz sektora maloprodaje i e-trgovine, nego što je to bio slučaj tokom pandemije (iako je u Poljskoj najveća transakcija u prošloj godini zapravo bila iz sektora e-trgovine).

Sa druge strane, globalne proizvodne kompanije povećavaju svoj udeo u potražnji skladišta, posebno u Češkoj, Slovačkoj i Rumuniji, birajući da se lociraju u atraktivnim i jeftinijim zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Češka najskuplja, Rumunija najjeftinija

Nakon značajnog rasta zakupnina u 2022. godini, rast u 2023. je smanjen, a prime-rents su trenutno stabilizovane.

Kada se cene najma na vodećim CEE tržištima uporede sa prethodnom godinom, vidi se da su prime-rents u Poljskoj stagnirale, dok su u Češkoj smanjene.

Međutim, na manjim tržištima rast zakupnina stiže sa zakašnjenjem. Tako je najznačajnija promena naviše u prvom kvartalu 2024. zabeležena u Slovačkoj (+0,55 EUR u odnosu na Q1 2023). U odnosu na prethodni kvartal, zakupnine u prvom tromesečju ove godine ostale su stabilne na svim tržištima osim u Sloveniji, gde je registrovan rast od 0,25 EUR.

Prime-rents su i dalje najviše u Pragu (Češka), gde dostižu 7,55 EUR/m2/mesečno, za prvoklasne kapacitete.

Najatraktivniji uslovi zakupa za zakupce u pogledu troškova zakupa i dalje se nude u Bukureštu (Rumunija), gde su prime-rents na nivou od 4,5 EUR/m2/mesečno. Srbija je i ovoga puta skoro na začelju, tačnije odmah uz Rumuniju, sa cenama od 4,75 EUR/m2/mesečno.

Poređenja radi, u drugim zemljama Jugoistočne Evrope prime-rents mesečne cene su 5,75 EUR/m2 u Bugarskoj, 6,25 EUR/m2 u Hrvatskoj, odnosno 7 EUR/m2 u Sloveniji, navode analitičari CBRE.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.