Pad kamionskog saobraćaja u Nemačkoj u prvoj polovini 2024.

Saobraćaj komercijalnih teretnih vozila težine preko 7,5 tona na nemačkim putevima i autoputevima u prvoj polovini godine beleži pad u odnosu na isti period lane. Kilometraža svih kamiona na nemačkim putevima, prošlog meseca smanjena je za 5,3 procenata. Nemački kamioni zabeležili su pad od 5% (sa kilometražom od približno 1,88 milijardi km), a poljski kamioni za 5,9% (približno 627 miliona km). Ovo je pokazala poslednja statistika putarina za jun i prvu polovinu ove godine nemačke Savezne kancelarije za logistiku i mobilnost – BALM.

Kako se navodi u saopštenju, koje je preneo trans.info, čak su i litvanski kamioni u junu prešli manje kilometara u odnosu na pre godinu dana. Pređenih 121 milion kilometara, za 1,5 odsto je manje nego prošle godine u isto vreme.

Ovo je prvi pad u nekoliko godina za litvanske prevoznike, koji su od pandemije redovno beležili porast, prestigavši u statistici Rumuniju, Holandiju i Češku.

Od decembra 2022. godine zauzimaju drugu poziciju, iza Poljske, među stranim prevoznicima na nemačkim putevima sa naplatom putarine, po kilometraži.

U međuvremenu, pad prometa tokom polugodišta bio je manji nego u samom junu. Kilometraža kamiona na nemačkim autoputevima i saveznim putevima smanjena je za 1,3% u ovom periodu na godišnjem nivou. Nemački prevoznici zabeležili su kilometražu od približno 11,2 milijarde kilometara, što je smanjenje od 1,5%.

Tokom prvih šest meseci ove godine, poljski kamioni su prešli oko 3,8 milijardi kilometara nemačkim putevima, što je 1,2% manje nego pre godinu dana. Međutim, Litvanija je zabeležila rast u prvoj polovini godine. Kamioni iz ove zemlje obišli su Nemačku ukupno oko 735 miliona kilometara, što je za 5,9% više nego u istom periodu prošle godine.

U odnosu na učešće, nemački kamioni su činili 56,3% ukupne kilometraže u prvih šest meseci. Učešće poljskih kamiona u ovom periodu iznosilo je 19,1%, a litvanskih 3,7%. Poređenja radi, u prvoj polovini prošle godine ovi udeli su iznosili 56,4%, 19,1%, odnosno 3,5%.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.