UPRKOS KRIZI: Drumski transport robe i dalje među TOP 10 novoosnovanih firmi u Srbiji

Kriza izazvana korona virusom pokosila je privredu. U aprilu je osnovano 413 privrednih društava i 451 preduzetnik, dok je u istom periodu prethodne godine broj bio daleko viši  – 873 društva i 3.270 preduzetnika.

TOP 10 delatnosti kod privrednih društava osnovanih u periodu od 1. januara do 30. aprila 2020. godine bile su: računarsko programiranje, nespecijalizovana trgovina na veliko, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, delatnost reklamnih agencija.

TOP 10 delatnosti kod preduzetnika osnovanih u periodu od 1. januara do 30. aprila 2020. godine bile su: delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, usluge pripremanja i posluživanja pića, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, održavanje i popravka motornih vozila, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

U aprilu 2020. godine je iz registra izbrisano 46 privrednih društava i 340 preduzetnika, dok je u aprilu 2019. godine obrisano 249 društava i 2.034 preduzetnika.

TOP 10 delatnosti kod privrednih društava obrisanih u periodu 01.01.- 30.04.2020: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i ulja, računarsko programiranje, ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, usluge pripremanja i posluživanja pica, delatnost reklamnih agencija.

TOP 10 delatnosti kod preduzetnika obrisanih u periodu 01.01.- 30.04.2020: računarsko programiranje, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, usluge pripremanja i posluživanja pica, taksi prevoz, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju.