Prostor za SKLADIŠTA i TRANSPORTNE centre – Beograd dobija novu privrednu zonu na Voždovcu

U beogradskoj opštini Voždovac u planu je izgradnja nove privredne zone. Na ranom javnom uvidu trenutno se nalazi Plan detaljne regulacije privredne zone Jasika uz kružni put u ovom delu prestonice.  U pitanju je katastarska opština Beli potok, koja obuhvata Jasiku, prostor između šumskog kompleksa, autoputske obilaznice i samog autoputa Beograd-Niš, na raskrsnici Bubanj potok. Kako prenose mediji, površina obuhvaćena planom iznosi oko 9,4 hektara.

Duž obilaznog autoputa planirana je jedna od važnijih privrednih zona Beograda. Poseban značaj ove lokacije je u okviru robnih i robno-transportnih centara na južnom pravcu Beograda. Ukrštaj obilaznice Beograda E-75 i gradskog autoputa, kao i veza na trasu postojećeg kružnog puta i blizina železničke pruge lokacijske su prednosti koje ovo područje predodređuju za izgradnju robno-transportnih i skladišnih kapaciteta – stoji u planu.

Kako se navodi, za aktiviranje zone Jasika potrebna su značajna sredstva za uređenje i opremanje zemljišta, uključujući nasipanje i regulisanje vodotoka, izgradnju cevovoda za snabdevanje vodom, kao i druge investicije. Privredna zona je već počela da se formira uz kružni put, površine oko 1,65 hektara. Čine je različita preduzeća, stovarišta, i restoran. Ovde se nalazi i benzinska stanica. Objekti su savremeni, a elaborat za plan je uradio Singidunum mediala iz Beograda.

Predložene planirane namene površina su:

  • površine javne namene:
  • saobraćajne površine – mreža saobraćajnica;
  • zelene površine – šume i šumsko zemljište;
  • površine ostalih namena:
  • površine za privredne zone – privredno komercijalna zona (P2);
  • komercijalni sadržaji – zona pratećih komercijalnih sadržaja (K4).

Planira se i sekundarna saobraćajna mreža koja bi opsluživala privrednu zonu i povezivala je sa kružnim putem, a površina planirana za privredne zone u okviru granice Plana iznosi oko 6,39 hektara.

izvor: Biznis.rs

foto:Pixaby/ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.