Nedostatak skladišnih kapaciteta: kako da prevaziđete izazove?

Promet prostora za skladištenje se u poslednjih 20 godina više nego utrostručio, a manjak kapaciteta je već prisutan u najvažnijim svetskim čvorištima. Stručnjaci predviđaju da će do 2025. godine samo u Nemačkoj biti potrebno oko 4 miliona kvadratnih metara dodatnog prostora za skladištenje.

Šta je zapravo uzrok manjka skladišnih kapaciteta i zbog čega bi kompanije sada trebalo da drugačije razmišljaju?

Zašto postoji manjak skladišnog prostora

Razlozi za manjak skladišnog prostora su očigledni: online trgovina doživljava procvat kao nikada dosada. U kombinaciji sa pandemijom, kupovina preko interneta je postala ogroman katalizator e-transakcija. Kao rezultat toga, probudile su se nove potrebe kod potrošača, koje logistiku skladišta čine još važnijom. Konstantna potreba za isporukama „just in time“ (tačno na vreme), dovodi, na primer, do sve većeg pritiska novih kompanija na tržište skladišta u gusto naseljenim gradskim područjima i time do smanjenja dostupnosti malih i srednjih prostora za skladištenje.

Osim toga, činjenica je i da mnogobrojna srednja logistička preduzeća svoje skladišne kapacitete ne koriste 100%, te zbog nedostatka fleksibilnosti traće vredan potencijal.

Takav razvoj situacije predstavlja izazov za industrijske i trgovinske kompanije, ali istovremeno nudi i dobar razlog za preispitivanje. Uostalom, skladišta su odavno prestala da budu samo mesta za odlaganje po najnižim mogućim cenama, već je jasno da ona nude i mnogobrojne konkurentske prednosti.

Ono što se samo po sebi podrazumeva za B2C klijente

Urbana mala skladišta i dobro umrežena transportna preduzeća su veoma brzo dovela do toga da su ekspresne isporuke i povraćaj robe postali nešto što se samo po sebi podrazumeva za krajnje potrošače. Bilo da se radi o namirnicama, lekovima, elektronici, igračkama ili čak nameštaju – danas je moguće da se na zahtev kupca skoro sve isporuču na kućnu adresu u roku od nekoliko sati ili čak nekoliko minuta. „Garantovano“, imajte na umu. Ovakvi procesi su mogući samo zahvaljujući strateški strukturiranoj logistici skladišta. Ostaje da se vidi koliko je takav razvoj održiv i ekonomičan. Jedno se, međutim, sa sigurnošću može reći: potrebe klijenata su se promenile i ostavljaju traga i u B2B sektoru.

Izazovi na B2B tržištu

Tema skladišta je usled korona krize sve češće u centru pažnje proizvodnih i trgovinskih preduzeća, pre svega zato što su, s obzirom na nesigurnost globalnih lanaca snabdevanja i povremeno ekstremnu nestašicu sirovina, skladišni kapaciteti iznenada postali konkurentska prednost. Mnogobrojna preduzeća su obezbedila komponente za proizvodnju kako bi izbegla uska grla u snabdevanju. Rezultat toga su nagomilani poluproizvodi u skladišnim centrima koji usled nedostatka drugih komponenti ne mogu da idu na dalju obradu.

Ovo prati i trend proizvodnje neposredno na prodajnom tržištu, kako bi se postigla nezavisnost od međunarodnih lanaca snabdevanja.

Posledica toga je i pojačana potražnja za prostorima za skladištenje. Naročito su omiljeni manji prostori za skladištenje.

Fleksibilnost u nesigurnim vremenima

Vanredne situacije poput korona krize ili rata u Ukrajini pokazale su jasno koliko je prostor za skladištenje dragocen.

Veoma je važno da se preduzeća ne oslanjaju na samo jednog partnera, već da izgrade mrežu skladišta kako bi fleksibilno reagovala na manjak prostora za skladištenje i tako izbegla smetnje.

Brza i pouzdana isporuka je jedan od najvažnijih elemenata obećanja usluge u našem modernom društvu. Duge transportne rute, međutim, često stoje na putu ovom obećanju. Kako biste to prebrodili, potražite skladišne kapacitete što bliže potencijalnim kupcima. Na takav način možete ne samo da brzo i fleksibilno reagujete, već i da uštedite troškove transporta i uz to smanjite i svoj ekološki otisak.

Digitalni asistenti poput Berze skladišta kompanije TIMOCOM mogu da pruže podršku na tom putu, pružajući informacija o dostupnim skladišnim i logističkim prostorima širom Evrope. Na isti način kao i internet pretraživaču, kompanije mogu da vrše pretragu slobodnih kapaciteta upravo na onim mestima koja su najlogičniji izbor za njihov posao, da filtriraju podatke o kvadraturi, vrsti skladišta ili specifičnoj opremi i pronađu odgovarajuće kapacitete.

Izvor: Timocom blog