Proizvodnja teretnih kontejnera dostiže novi maksimum

Londonska konsultantska kuća u oblasti pomorskog transporta – Drewry predviđa da će 2024. godina biti druga najveća godina u istoriji proizvodnje kontejnera za suve terete.

U izveštaju o ovom tržištu, na svojoj web stranici, kompanija dodaje da je proizvodnja u drugom kvartalu ove godine takođe dostigla rekordan nivo, dok je proizvodnja suvih teretnih i reefer kontejnera (hladnjača), u julu, premašila 850.000 teu iz fabrika u Kini.

Kako se u saopštenju navodi, proizvođači su prijavili da su knjige narudžbina pune do sredine oktobra.

– Nabavka kontejnera u potrebnim količinama i na lokacijama gde su potrebni postala je izazov zbog snažnog izvoza iz Azije, zagušenja na velikim čvorištima za pretovar kontejnera i smanjenja produktivnosti kontejnera zbog produženog putovanja izazvanog krizom u Crvenom moru – kažu iz kompanije, ističući obim nedostatka kontejnera na nekim lukama.

Drewry navodi da je problem posebno izražen kod kontejnera od 40 stopa, jer je potrebno više kutija za prevoz iste količine tereta. Kako ističu, između januara i kraja jula ove godine isporučeno je oko 1,4 miliona jedinica, u poređenju sa 125.000 u istom periodu 2023. godine.

Proizvodnja reefer kontejnera, koji služe za transport robe koja zahteva kontrolisanu temperaturu, takođe je porasla u drugom kvartalu, ali su brojke i dalje bile u rasponu koji smo viđali u poslednjih nekoliko kvartala. Tonaža reefer tereta na rutama koje bi obično uključivale Crveno more pala je za više od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, mnogo pre početka nedavnih problema sa lancem snabdevanja. Sličan trend viđen je na širem tržištu sa smanjenjem globalne pomorske reefer trgovine od 0,7 procenata u odnosu na prethodnu godinu, nakon smanjenja od 1,5 odsto u 2022. godini, što ukazuje na relativnu slabost sektora – zaključuje poznata kompanija za savetovanje u pomorskom transportu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.