INTERMODALNI TERMINALI u Srbiji – Najznačajniji projekti u 2020.

Globalno tržište intermodalnog transporta u stalnom je porastu tokom poslednjih nekoliko godina. Uzlazni trend prati i naša zemlja, te je u godini koja je za nama zabeležen osetan napredak na ovom planu.

Iako je, istina, naš tempo dosta sporiji nego što je to slučaj u razvijenim zemljama, čini se da je i Srbija uhvatila pravi voz! Tako je 2020. obeležio značajan broj velkih projekata – neke kompanije završile su izgradnju, druge su pokrenule nove projekte ili najavile dalja ulaganja u postojeće terminale. Jasno je – investori su prepoznali potencijale za razvoj.

Izgradnja intermodalnih terminala trebalo bi da postakne razvoj savrеmеnog kombinovanog transporta kroz povеćanjе učеšća žеlеznicе i stvaranjе partnеrskog odnosa sa drumskim transportom. Na taj način ćе žеlеznica, koja se tokom pandemije jače nego ikada pozicionirala kao pouzdan oslonac, postati još konkurеntnija na tržištu.

Ili, kako je u najkraćem to opisao jedan naš sagovornik – intermodalni transport je budućnost za Srbiju!

Evo koji projekti u oblasti intermodalnog transporta su obeležili 2020. godinu!

1. Počela izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici

Ovaj veliki projekat konačno je pokrenut. Nakon godina iščekivanja i najava, u Batajnici je sredinom novembra počela izgradnja intermodalnog terminala, koji bi trebalo da bude deo budućeg logističkog centra Beograd. Kompleks intermodalnog terminala zauzimaće oko 10 hektara (bez pristupnih saobraćajnica), a radovi će trajati 2 godine. Projekat je vredan 15,5 miliona evra, od čega su skoro 14 miliona bespovratna sredstva Evropske unije.

2. Milšped gradi intermodalni terminal u Popovcu kod Niša

Milšped Grupa, jedna od vodećih logističkih kompanija na Balkanu i u Evropi, otpočela je tokom prethodne godine izgradnju intermodalnog terminala na jugu Srbije, želeći da korisnicima pruži integrisanu uslugu. Planirano je da terminal bude operativan početkom ove godine.

Kako navode u Milšpedu, fokus je na železničkim pravcima, s obzirom na to da je ta lokacija čvorište puta prema istoku i jugu, kao i na povezivanju sa drugim intermodalnim terminalima u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Austriji, Sloveniji…

3. Standard Logistic kontejnerski terminal u Rumi

U industrijskoj zoni Ruma uveliko napreduje gradnja železničko-drumskog kontejnerskog terminala, čiji će kapacitet biti 400TEU. Ovaj kompleks, koji Standard Logistic razvija sa strateškim inostranim partnerom, biće završen u prvoj polovini ove godine. U Rumi će, između ostalog, vršiti i pretvar kontejnera (tanktejnera) sa opasnim materijama.

4. Nelt proširuje terminal u Dobanovcima, u fokusu i Subotica

Nelt Grupa najavila je za ovu godinu više od 10 miliona evra investicija, a najveći deo planiran je za proširenje terminala u Dobanovcima, prvog privatnog intermodalnog terminala u Srbiji. Ova kompanija je, takođe, zainteresovana i za druge lokacije u Srbiji. Kako je za naš portal najavio generalni direktor MIloš Jelić, Nelt-u je za intermodalni transport pre svega interesantna Subotica, ali i Niš, zbog planiranog koridora koji bi išao ka Kosovu, Albaniji i luci u Draču.

5. Otvoren Dry Port Terminals u Pančevu

Početkom maja i zvanično je otvoren novi intermodalni terminal na Luci Dunav u Pančevu.

Dry Port Terminals (DPT) pozicioniran je na jednom od glavnih železničkih čvorišta u Srbiji, železničkoj stanici Pančevo. Budući da se se nalazi u okviru Luke Dunav, korisnici terminala i luke imaju mogućnost da svoje pošiljke i opremu pozicioniraju i otpremaju i Dunavom, što stvara mogućnosti za povezivanje tržišta koja do sada nisu bila povezana kroz transport kontejnerizovanih pošiljki, navode u DPT.

6. Veliki planovi za železničku stanicu Beograd Ranžirna

Na železničkoj stanici Beograd Ranžirna u toku je izgradnja novog kontejnerskog terminala, koji predstavlja prvu fazu budućeg velikog intermodalnog centra na toj lokaciji. U preduzeću Infrastruktura železnice Srbije, očekivanja su da će “novi terminal postati osnovno čvorište za intermodalni prevoz u Srbiji, koje bi trebalo povezati linijskim kontejnerskim vozovima sa velikim logističkim centrima u okruženju”. Ukupna površina budućeg intermodalnog terminala na Ranžirnoj stanici Makiš iznosiće oko 6,2 hektara.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.