Dobre vesti: piratstvo na najnižem nivou u poslednjih 30 godina

Tokom prvih devet meseci 2021. godine, slučajevi piratstva i oružanih pljački brodova dostigli su najniže nivoe u poslednjih 30 godina, prema poslednjem izveštaju ICC Međunarodne pomorske kancelarije (IMB), javlja The Maritime Executive.

Međutim, iz IMB-a su ipak naglasili da se borba protiv piratstva mora nastaviti, ističući nekoliko područja povećane opasnosti.

Pozitivne statistike 

U Gvinejskom zalivu, koji je dugo bio u centru pažnje, zabeležno je veliko smanjenje slučajeva piratstva. IMB izveštava o samo 28 incidenata piratstva i oružanih pljački u prvih devet meseci 2021. godine, u poređenju sa 46 u istom razdoblju. U Nigeriji su zabeležena samo četiri incidenta u prvih devet meseci 2021. godine, u odnosu na 17 u 2020. i 41 u 2018. godini.

Slučajevi otmica posade u Gvinejskom zalivu takođe su u padu. U trećem kvartalu 2021. samo je jedan član posade otet, u poređenju sa 31 članom posade u pet odvojenih incidenata tokom istog razdoblja u 2020. Svi incidenti u trećem kvartalu 2021. godine dogodili su se na plovilima na lučkim sidrištima, u poređenju sa trećim tromesečjem 2020, kada je prosečna udaljenost plovila na kojima su bili zabeleženi inicidenti bila približno 100 nautičkih milja od kopna.

IMB je takođe istakao značajno smanjenje broja incidenata u indonezijskim vodama. Podaci pokazuju da je u prvih devet meseci 2021. godine prijavljeno samo šest incidenata niskog nivoa opasnosti, u poređenju sa 23 incidenta u istom razdoblju 2020.

Ovo je najniži ukupan broj prijavljenih incidenata piratstva i oružanih pljački u indonezijskim vodama od 1993, izjavili su iz IMB-a uz pohvale za proaktivne mere koje sprovodi indonezijska pomorska policija.

Zabrinjavajuća situacija u nekim delovima sveta

Iako se beleže poboljšanja u pojedinim područjima koja su bila najgora u prošlosti, zabrinjavajuća je situacija uz obale Singapura i Perua. U Singapuru je zabeleženo 20 incidenata oružanih pljački, što je najveći broj zabeležen od 1991. godine. U 2020. zabeleženo je 15 slučajeva, a u 2019. samo jedan. Iako su ti napadi niskog nivoa opasnosti, IMB upozorava da su počinitelji direktna pretnja pomorcima i plovilima. U četiri incidenta posada je bila napadnuta ili ozleđena.

Sidrište Callao u Peruu još je jedno područje na kojem je zabeležen porast slučajeva piratstva. U 2021. prijavljeno je 15 incidenata, što je najveći broj od 1991. godine. I ti incidenti su niskog nivoa opasnosti, ali su u 60% slučajeva napadači bili naoružani noževima. Tri člana posade oteta su, a jedan je napadnut tokom prvih devet meseci ove godine.

Pad slučajeva na globalnom nivou

Globalno govoreći, beleži se veliki pad incidenata, sa ukupno 97 zabeleženih slučajeva u prvih devet meseci 2021, u odnosu na 132 slučaja u istom razdoblju prošle godine. Radi se o najnižem zabeleženom broju od 1994. godine. Zabeleženo je 85 ukrcavanja na plovila i devet pokušaja. Samo je jedno plovilo oteto u ovom razdoblju.

Najveći broj napada, njih 34, dogodio se na bulk carrierima. Na tankerima i kontejnerašima prijavljena su po 22 i 24 napada. Usidrena plovila bila su nešto češće meta napada, s 50 incidenata, u odnosu na 40 za plovila na moru. Samo sedam plovila na pristaništima prijavilo je incidente.

Uprkos poboljšanju, IMB upozorava da je rizik za pomorce i dalje visok, naročito u regijama poput Gvinejskog zaliva. Istakli su potrebu da se održe trenutne preventivne mere, kao i pravovremeno izveštavanje o svim incidentima.

Izvor: pomorac.hr 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.