Rast prodaje teretnih vozila u Srbiji nastavljen i u drugom kvartalu

Kako je prodaja teretnih vozila u Srbiji krenula na početku godine, tako je i nastavila u drugom kvartalu.

U periodu april-jun 2024. tako je po prvi put registrovano ukupno 6.189 teretno vozilo, što je oko 11,5% više u odnosu na uporedni period iz 2023 (5.553). Podsetimo, u prvom tromesečju 2024. kod prvih registracija teretnjaka ostvaren je rast od oko 14% na međugodišnjem nivou.

I u drugom kvartalu 2024. kod prvi put registrovanih teretnih vozila je najviše, kao i dosada, onih koji su stariji od dve godine (4.260). Proizvedenih u 2023. je 776, a najnovijih modela – proizvedenih 2024. godine, ukupno 1.153.

Najzastupljenija su teretna vozila nosivosti do 999 kg, a najveći broj teretnih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Ipak, iako su u zbiru teretnjaci ostvarili rast, ukoliko kategoriju analiziramo po nosivosti, vidimo da to nije svuda slučaj. Na primer, najveći kamioni – nosivosti iznad 15 tona, pali su 12% u odnosu na uporedni period 2023.  Zapravo, sve kategorije iznad 3 tone imale su u drugom kvartalu slabije rezultate nego lani, sa izuzetkom kategorije 7-9,9 tona.

Više detalja možete pogledati u tabeli u nastavku.

Izvor: RZS

Dizelaši su neprikosnoveno prvi – od ukupnog broja prvi put registrovanih teretnih vozila, skoro 83% ide na dizel (5.110/6.189). I dalje je nastavljen rast kategorije benzin/gas (po broju jedinica), što je bio slučaj i na početku 2024. Kompletnu statistiku teretnjaka po vrstama pogonskog goriva koje koriste pogledajte u tabeli u nastavku:

Izvor: RZS

Drumska vozila – najbolji rezultati kod autobusa 

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, može se uočiti porast broja kod gotovo svih prvi put registrovanih drumskih motornih vozila, a najviše autobusa, dok prvi put registrovani poljoprivredni traktori i radna vozila beleže pad. Najbrojnije marke proizvođača putničkih vozila su: Volkswagen, Škoda, Audi, Opel i Peugeot.

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom drugog kvartala 2024. godine, proizvedenih u ovoj godini, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (54,2 odsto), dok je novih putničkih automobila najmanje (13,9 procenata).

Više podataka o prodaji vozila možete pronaći OVDE.

Foto: Pixabay, kombinacija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.