Inovacije iz Japana i Švajcarske: da li su podzemni konvejeri budućnost distribucije? (VIDEO)

Ako inovativni projekti u Japanu i Švajcarskoj dobiju dovoljnu podršku i zažive, u budućnosti bi bezbednost lanca snabdevanja mogla da bude unapređena, jer bi se dobar deo transporta robe mogao odvijati posebnim podzemnim konvejerima. 

Ministarstvo transporta Japana, naime, objavilo je planove za izgradnju 500 km dugog podzemnog sistema transportnih traka za prevoz tereta između Tokija i Osake. Sistem bi mogao da prenese količinu tereta koju dnevno prevozi čak 25.000 kamiona.

World Economic Forum u svom video izveštaju navodi da je ideja krenula zbog potrebe za smanjenjem saobraćajnih gužvi i emisija iz transporta. Tim koji razvija projekat takođe tvrdi i da će sistem rešiti rastući problem nedostatka radne snage u Japanu, koja predstavlja ozbiljan izazov za logističku industriju zemlje. Ako se nastavi trenutnim tempom, nedostatak vozača mogao bi rezultirati time da do 2030. godine u Japanu ne bude moguća isporuka čak 30% pošiljki.

Ako projekt zaista krene, sistem podzemnih transportnih traka mogao bi postati operativan do 2034. godine.

Bez sumnje, vizionari iza japanskog rešenja pažljivo će pratiti sličan projekat u Švajcarskoj, koji je po prvi put, pre više od decenije, predložila akcionarska kompanija Cargo Sous Terrain (CST). Njihov plan je da izgrade sličan 500 km dug podzemni tunel za teret, koristeći samovozeća vozila koja mogu da prevezu do dve palete robe.

Procenjuje se da bi taj novi sistem, koji bi pokretala obnovljiva energija, omogućio da se emisije smanje za 80%. Svakako, za poslednje faze isporuke i dalje bi bila potrebna konvencionalna vozila, ali bi koncept tunela značajno smanjio zagađenje i olakšao saobraćaj na švajcarskim autoputevima.

Međutim, kako se navodi u tekstu, napredak je spor, a troškovi izgradnje su visoki, procenjeni na 33-39 milijardi dolara. Prema izveštajima medija, Švajcarskom parlamentu je trebalo osam godina da odobri novu legislativu za izgradnju. Početkom 2023. godine, CST je započeo istraživačko bušenje i geološka merenja kako bi pokrenuo planiranje prvog dela dugog 70 kilometara, koji će povezivati Härkingen-Niederbipp čvorište sa aerodromom u Cirihu. Ovaj deo bi mogao biti otvoren do 2031. godine. Nacionalna mreža od 500 kilometara trebalo bi da bude završena do 2045. godine, piše list Tunnels & Tunnelling.

Prošlog meseca, Upravni odbor kompanije Cargo Sous Terrain rekao je da sprovode detaljnu reviziju dosadašnjih aktivnosti i rezultata. Kako navode, postoji širok konsenzus da CST može obezbediti održivo snabdevanje i odlaganje dobara u budućoj cirkularnoj ekonomiji.

Izvor: Asocijacija za zaštitu imovine u transportu – TAPA EMEA 
Foto: YouTube/ScreenShot

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.