Samostalno utovara i istovara kamione – Iz Hrvatske stiže autonomni viljuškar Tray (FOTO, VIDEO)

Autonomni viljuškar Tray novo je „čudo“ startapa Gideon.

Ova hrvatska kompanija za robotiku i rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji prošle sedmice predstavila je inovaciju koja štedi više od 80% radnog vremena zaposlenih. Trey utovaruje i istovaruje palete potpuno autonomno, a kako navode u Gideonu, radi sigurno, dosledno i pouzdano u dinamičnim okruženjima, u neposrednoj blizini ljudi.

– Mi u Gideonu verujemo da automatizacijom najsloženijih operacija rukovanja materijalom možemo doprineti eksponencijalnom povećanju kapaciteta čovečanstva za transport tereta – rekao je Matija Kopić, izvršni direktor i suosnivač Gideona.

– Svetu su potrebni novi načini rešavanja izazova. Naš novi način je da damo supermoći milionima ključnih radnika koji održavaju naše lance snabdevanja. Uz podršku naših kupaca, partnera i investitora, razvili smo novi model autonomnog mobilnog robota za utovar i istovar kamionskih prikolica, alat koji nadograđuje ljudski talenat – rekao je Matija Kopić.

Foto: gideon.ai

Novo rešenje za utovar i istovar kamiona kombinuje Gideonovu tehnologiju autonomije, softver za upravljanje operacijama koji je izuzetno jednostavan za korišćenje,  kao i robusno, namenski razvijeno vozilo firme Infinity Machine & Engineering Corp.

Trey pomaže preduzećima da ublaže nedostatak radne snage, povećaju kapacitete, kao i stabilnost i efikasnost procesa. Ovaj autonomni viljuškar značajno povećava sigurnost, smanjujući povrede na radu, kao i oštećenja robe i opreme. Zahvaljujući fleksibilnosti i prilagodljivosti Gideonove tehnologije, Tray je jednostavan za korišćenje, implementaciju i skaliranje, te ima minimalan uticaj na postojeću infrastrukturu, što dodatno poboljšava krajnji rezultat, navodi se u saopštenju.

Foto: gideon.ai