Kompaniji MSC odobrena kupovina udela u luci Hamburg

Gradski parlament Hamburga dao je zeleno svetlo Mediteranskoj brodarskoj kompaniji (Mediterranean Shipping Company – MSC) za kupovinu 49,9% udela u operateru lučkog terminala – Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), nakon odlučujućeg glasanja prošle sedmice.

Kako piše trans.info, predlog je usvojen sa 105 glasova za i 33 protiv, uprkos značajnom protivljenju nekoliko političkih grupa i lokalnih sindikata lučkih radnika. Kupovina još uvek zahteva odobrenje od strane Evropske komisije. To je poslednja prepreka pre nego što se ugovor potpuno ratifikuje, nakon što se utvrdi da li transakcija ima potencijal da negativno utiče na konkurenciju na tržištu.

Među najjačim protivnicima ulaska MSC-a u Hamburg su lokalni lučki sindikati, piše trans.info.

Predstavnica sindikata Ver.di Sandra Goldschmidt izrazila je zabrinutost da će sporazum ojačati monopol MSC-a u globalnom pomorstvu. Smatra da je grad trebalo da istraži alternativne strategije da preokrene pad luke, umesto da pomaže najvećoj svetskoj brodarskoj kompaniji.

Uprkos svemu, HHLA je postigla važne dogovore sa MSC-om i Gradom Hamburgom, uključujući ulaganje od 450 miliona evra u kapital kompanije kao i dodatnih 775 miliona evra ulaganja u kontejnerske terminale i intermodalnu mrežu u periodu između 2025. i 2028. godine.

Ugovor takođe garantuje da će HHLA nastaviti kao operater sa zajedničkim korisnicima, zadržavajući neutralnost i nezavisnost (posebno za svoju intermodalnu podružnicu METRANS) i istovremeno osiguravajući jednak tretman za sve kupce.

U cilju zaštite radnih mesta, sporazum uključuje obavezu da neće biti otpuštanja najmanje pet godine. 

Osim toga, MSC će preseliti svoje nemačko sedište u Hamburg i garantovati minimalni protok od milion TEU godišnje do 2031. godine.

Foto: Pixabay.com/Monika Neumann

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.