Veliki planovi MSC u Hamburgu – Kompanija najavljuje preuzimanje udela u HHLA

Vlasnici najveće svetske kontejnerske kompanije Mediterranean Shipping Company (MSC), najbogatija švajcarska porodica Aponte, podneli su 13. septembra 2023. ponudu za preuzimanje Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft (HHLA), uključujući sve njene objekte u inostranstvu. HHLA je najveći lučki operater u Hamburgu. Samo jedan dan uoči nemačke godišnje pomorske konferencije koju je sazvala savezna vlada, Klaus-Michael Kuhne, takođe je dao do znanja da želi da preuzme HHLA.

Ponuda MSC-a će morati da bude odobrena na državnom nivou, a izvršni odbor HHLA-a najavljuje da će razmotriti i oceniti ponudu. Inače, HHLA je u većinskom vlasništvu Grada Hamburga.

Prema analitičarima iz Alphaliner-a, ponuda MSC-a se odnosi na celu HHLA, uključujući njene podružnice za železničku logistiku, njene terminale u Hamburgu i svu imovinu kontejnerskih terminala izvan Nemačke u Tallinn-Muugi, Odesi i Trstu.

Kako su saopštili iz kompanije MSC, oni su sklopili obavezujući Memorandum o razumevanju u pogledu strateškog partnerstva u vezi sa HHLA. MSC namerava da kupi akcije HHLA i najavljuje da će dati ponudu za preuzimanje po ceni od 16,75 evra po A-akciji. HHLA će funkcionisati kao strateško zajedničko ulaganje, pri čemu će grad Hamburg imati udeo od 50,1%, a MSC će na kraju imati udeo od 49,9%.

MSC najavljuje da će tokom partnerstva značajno povećati svoju zapreminu kontejnera na HHLA terminalima u Hamburgu, počevši od 2025. i podići ga na najmanje 1.000.000 TEU godišnje posle 2031. godine. Pored toga, MSC će osnovati svoje novo nemačko sedište sa nekoliko stotina zaposlenih u Hamburgu. MSC i Grad Hamburg se takođe slažu da će se obavezati na dugoročni investicioni plan koji će biti razvijen u skladu sa HHLA.

– Cilj partnerstva je uspostavljanje jake i dobro finansirane osnove za dalji razvoj HHLA i cele luke Hamburg, čineći je centralnim čvorištem za globalno povezanu mrežu kontejnerskih usluga i logističkih lanaca MSC-a. MSC na taj način stiče strateški udeo u vodećoj evropskoj logističkoj kompaniji, sa mrežom kontejnerskih terminala u Hamburgu, Odesi, Talinu i Trstu, odličnim vezama sa zaleđem, železničkom kompanijom METRANS i dobro povezanim intermodalnim čvorištima u centralnoj i istočnoj Evropi – naveli su iz kompanije MSC.

MSC inače ulaže velika sredstva u razvoj svog portfolija intermodalnih rešenja, uključujući železnicu koja se proteže od Sinesa (Portugal) do Trsta (Italija), i radi na prebacivanju većih količina tereta sa druma na železnicu, u skladu sa svojim ciljevima dekarbonizacije kopnenog transporta.

Sporazum bi takođe omogućio da MSC proširi svoj portfolio terminala. Preko svoje podružnice Terminal Investments Limited (TiL) MSC upravlja sa 70 terminala širom sveta, uključujući terminale u Antverpenu, Singapuru i Roterdamu. Da bi dalje povećao svoj globalni otisak terminala, MSC je takođe kupio AGL (Africa Global Logistics), logističkog provajdera sa jakim prisustvom na afričkom kontinentu sa intermodalnim rešenjima i 21 koncesijom za luku. Pored svoje flote od 760 plovila, MSC trenutno sprovodi snažan plan modernizacije flote.

Prekretnica u daljem razvoju luke

Gradonačelnik Hamburga dr Peter Tschentscher istakao je da strateško partnerstvo između grada Hamburga i jedne od vodećih svetskih brodarskih kompanija predstavlja prekretnicu u daljem razvoju luke. Kako je dodatno istakla dr Melani Leonhard, sekretarka za privredu Grada Hamburga, hamburška luka jedna je od najvećih industrijskih lokacija u Evropi, dok se roba, osim što se u njoj otprema i pretovara, tu i prerađuje.

Posvećeni smo razvoju luke – da bismo je unapredili, udružujemo snage sa vodećom svetskom kompanijom za kontejnerski transport. Koristeći MSC ekspertizu u pomorskoj logistici, želimo da unapredimo digitalizaciju i transformaciju logistike u luci Hamburg, obezbeđujući prosperitet i sigurnost posla. Uverena sam da je MSC najpouzdaniji partner za razvoj koji predviđamo, poručila je Leonhard.

Sekretar za finansije, dr Andreas Dressel, pojasnio je da planirana transakcija neće uticati na učešće zaposlenih koje je trenutno na snazi u HHLA, kao i da će Grad Hamburg zadržati pravo da imenuje generalnog direktora i predsednika Nadzornog odbora HHLA. Partnerstvo je ugovoreno na neodređeno vreme, a raskid je moguć najranije nakon 40 godina.

Kao sledeći korak, MSC će izraditi dokument ponude za preuzimanje, koji će u naredne četiri nedelje biti dostavljen na odobrenje Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin), što će trajati otprilike 10 radnih dana. Zatvaranje ponude zavisiće od regulatornog odobrenja i odobrenja od strane gradskog parlamenta.

Izvor: Pomorstvo.info/MSC

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.