Ugovor o isporuci milion i po tona održivog avio-goriva

Globalna energetska kompanija TotalEnergies i evropska avio-grupa Air France-KLM potpisali su ugovor o isporuci 1,5 miliona tona održivog avio-goriva u narednoj deceniji – do 2035. godine.

Prema podacima Međunarodne asocijacije avio-transporta IATA (The International Air Transport Association), prošle godine proizvedeno je ukupno pola tone održivog avio-goriva (SAF – Sustainable Aviation Fuel). Air France – KLM grupa najveći je svetski korisnik SAF-a i lane je potrošila 17% ukupne svetske proizvodnje ovog goriva, a u isto vreme samo tri procenta od ukupno proizvedenog fosilnog goriva.

Kako se navodi u saopštenju Air France-KLM grupe, ovaj ugovor sa TotalEnergies jedan je od najvećih kupoprodajnih ugovora koje je grupa do sada potpisala i zasniva se na memorandumu o razumevanju iz 2022. godine.  Odnosi se na održivo gorivo napravljeno od otpada i ostataka iz cirkularne ekonomije, odnosno na gorivo čija sama proizvodnja mora biti održiva.

– U pitanju je SAF druge generacije koji se ne takmiči sa globalnom proizvodnjom hrane, a koji ima sertifikate za svoju održivost RSB ili ISCC+. Gorivo će se proizvoditi koprocesiranjem u francuskim i evropskim biorafinerijama i rafinerijama TotalEnergies, a biće korišćeno na letovima Air France-a i KLM-a koji polaze iz Francuske, Holandije i drugih evropskih zemalja – navodi se u saopštenju i dodaje da je održivo avio-gorivo ili SAF najznačajniji činilac u dekarbonizaciji avijacije. Omogućava smanjenje emisije ugljen-dioksida za najmanje 75%, a tokom celog životnog ciklusa goriva i do 90 procenata, u poređenju sa fosilnim gorivima.

– Obezbeđivanje dovoljne količine održivog avionskog goriva potrebnog za dekarbonizaciju naše aktivnosti, veliki je izazov. Ovaj sporazum sa TotalEnergies je dalji korak u ovom pravcu i dokaz naše dugogodišnje podrške razvoju proizvodnje SAF-a u Francuskoj i Evropi – rekao je Bendžamin Smit, generalni direktor grupe Air France-KLM.

Prema rečima Patrika Pujanea, generalnog direktora kompanije TotalEnergies, održivo avio-gorivo doprinosi i energetskoj tranziciji njihovih kupaca u sektoru vazduhoplovstva i industrijskoj tranziciji rafinerija.

Kako u  saopštenju navode, Air France-KLM je postavio cilj da do 2030. godine smanji emisiju ugljen-dioksida po putničkom kilometru za 30% u poređenju sa emisijama iz 2019. godine.

TotalEnergies je globalna energetska kompanija koja proizvodi i prodaje energente: naftu i biogoriva, prirodni gas i zelene gasove, električnu energiju i energiju iz obnovljivih izvora. Velika sredstva ulažu u projekte za proizvodnju održivog avionskog goriva u Francuskoj i Evropi. Kompanija aktivna u oko 120 zemalja  i ima više od 100.000 zaposlenih.

Foto: Air France-KLM

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.