Povećana opasnost od divljih životinja na putevima: ko plaća štetu u slučaju sudara?

Da li znate šta treba da uradite ako u vožnji slučajno udarite divlju životinju na drumu?

Sezona parenja jelena obično traje od avgusta do sredine oktobra, kada se ove životinje češće pojavljuju na javnim putevima. Nažalost, iskustvo pokazuje da je u tom periodu povećan i broj gaženja divljači.

Iz mađarskog udruženja prevoznika MKFE upozoravaju da je zbog izlivanja Dunava u proteklim nedeljama, ove sezone došlo do naročito živog kretanja divljači – jer su njihova staništa poplavljena.

Sudar sa jelenom je opasan i za vozilo i za njegovog vozača, jer se radi o velikoj, visokoj životinji, čiji oštri, tvrdi rogovi mogu izazvati ozbiljnu štetu.

Tema je osetljiva i sa stanovišta osiguranja i rešavanja naplate štete, jer se često vodi ozbiljna debata da li je za gaženje divljači odgovoran vozač, upravljač puta ili lovačko udruženje.

NAPOMENA: Ova vest je informativnog karaktera i ne predstavlja pravni savet. Za informaciju o konkretnom slučaju ili pravni savet, obratite se ovlašećenim licima. 

Kada vozite, korisno je držati veće rastojanje od vozila ispred vas, kako biste imali vremena da reagujete ako se sudarite sa divljim životinjama, ili ako ste zbog iskakanja životinje na put prinuđeni da naglo kočite ili brzo manevrišete, upozorava mađarski Nacionalni komitet za prevenciju nesreća.

U nesrećama koje uključuju materijalnu štetu ili telesnu povredu, mora se ispitati veliki broj okolnosti, kako bi se utvrdila odgovornost; međutim, u velikoj većini slučajeva odgovornost je na vozaču. U svakom slučaju, obavezno osiguranje od autoodgovornosti ne može pokriti troškove popravke vlasniku vozila, jer ovo osiguranje pokriva samo slučajeve kada je uzrok nezgode drugi učesnik u saobraćaju koji ima i osiguranje od autoodgovornosti.

Kada je reč o gaženju divljači, nesreća, logično, ne podrazumeva drugo vozilo.

Pitanja koja se mogu postaviti jesu da li opasnost od divljači označena znakom upozorenja, da li je divljač pregažena u lovištu, da li je prekoračena brzina, da li je uopšte bilo moguće očekivati da životinja iskoči itd. Može se postaviti pitanje odgovornosti operatera javnih puteva, u slučaju da se gaženje dogodilo na autoputu, koji bi, uopšteno gledano, trebalo da budu zaštićeni mrežom protiv divljači. MKFE takođe navodi da će lovačko društvo snositi štetu samo ako vozač uspe da jasno dokaže da je pregažena životinja gonjena, upucana i slično.

Zbog plavljenja Dunava, uočeno je živo kretanje divljači pre svega u Tolnanskom okrugu, pa je potrebno obratiti pažnju na životinje, bez obzira na ukinuta ograničenja na autoputu 55, navodi MKFE u objavi.

MKFE ističe u saopštenju da je gaženje saobraćajna nesreća, tako da uvek morate pozvati 112 i sačekati da nadležni reaguju. Lokacija se ne sme napustiti, a životinja se ne sme odneti, jer se to smatra krađom.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.