Kolone kamiona na Horgošu i Kelebiji – Usporeni rad mađarske carine „paralisao“ prelaze?

Na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija već drugi dan zaredom formiraju se kilometarske kolone kamiona, a čekanje se meri dvocifrenim brojem sati.

U sredu popodne Uprava carina saopštila je da su kolone „duge oko 10 kilometara, a zadržavanje traje i preko 15 sati“. Od čitalaca sa terena jutros stižu informacije da je situacija i mnogo gora i da su zadržavanja značajno duža.

Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju Uprave carina, do situacije je došlo zbog usporenog rada mađarskih pograničnih organa.

– Kapacitet ovih prelaza je preko 1.000 kamiona dnevno, ali mađarska strana trenutno prihvata oko 300 kamiona. Uprkos velikom prilivu teretnih vozila na ove granične prelaze, za sada nema pomaka u dinamici rada susednih pograničnih organa, iako su sa naše strane preduzete sve mere prema administraciji susedne države – navodi srpska carina.

Od kolega iz susedne zemlje stižu nezvanične informacije da je u pitanju „tihi štrajk“ mađarskih carinika, zbog nezadovoljstva platama.

***Ovu vest ažuriraćemo novim zvaničnim informacijama koje nam budu pristizale. Pozivamo vas da nam i vi pišete (Facebook grupa Prevoznici i vozači Srbije, adminima PlutonLogistics Viber zajednice)i šaljete svoje fotografije!

  • Prema informaciji koju smo u 10:30h dobili od Uprave carina, situacija je na oba prelaza nešto bolja nego juče. Kolone nisu nestale, ali su kraće, oko 3-4 km

Čiji su problem kolone? 

Osim što je Mađarska važna tranzitna zemlja za našu robu na putu do drugih tržišta, ona je i jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Nakon što je prošle godine zabeležena trgovinska razmena od oko 2,3 milijarde evra, u 2022. je već za prvih pet meseci dostigla 1,8 milijardi evra. Takav rezultat svakako jeste posledica povećane cene enrgenata, ali i dosadašnjih velikih mađarskih investicija u Srbiju.

Dok se, sa najvišeg državnog vrha, tokom proteklih meseci intenzivno ističe da su „odnosi Srbije i Mađarske bez presedana“, problemi i zastoji na granicama dve zemlje istovremeno i dalje ostaju bolna tačka, a situacija na Horgošu i Kelebiji, koja i u redovnim okolnostima nije sjajna, na svakih nekoliko nedelja eskalira. Problem čekanja na granicama nije samo problem transportne industrije, već pre svega vlasnika robe, odnosno celokupne privrede i zbog toga je nejasno zbog čega njegovo rešavanje nikako ne dolazi na red i zbog čega vesti sa naslovom „kolaps na Horgošu“, ponavljaju iz meseca u mesec.

Započeti infrastrukturni radovi i velike investicije u Srbiji bez sumnje su važno pitanje i veliki pomak, ali je jasno da bez rešavanja „ljudskog faktora“ nema ni definitivnog boljitka.

Foto: Uprava carina

  • BONUS SADRŽAJ: ISKUSTVO vozača kamiona