Vozač kamiona iz Srbije napravio 2,5 miliona evra štete!

Uroš A. (66) iz Srbije mogao bi da bude osuđen na osam godina zatvora u Češkoj nakon što je skrivio tešku saobraćajnu nesreću kod Praga u kojoj je teško povređeno šest osoba. Državljanin Srbije se tereti da je septembra prošle godine kamionom stao na šine u trenutku dok je nailazio voz u kom je bilo 220 putnika, svesno zanemarujući spuštene branike i saobraćajnu signalizaciju. Kako tamošnji mediji pišu, on je kamionom stajao na šinama punih dva minuta pre nego što je na njega naleteo voz. Od siline udara voz je izleteo iz šina, a povređeno je šest osoba. Uroš A., koji je profesionalni vozač u penziji, priveden je nekoliko dana nakon nesreće.

Na početku suđenja Uroš A. je tvrdio da je do nesreće došlo jer je izgubio svest za volanom. Kako je rekao, on je prošao kroz rampu jer je mislio da se branici podižu, a ne da se spuštaju i dodao da nije video svetlosnu signalizaciju, tačnije da iste nije ni bilo.

U SRBIJI SE ZA TO ROBIJA DVE GODINE

– Tada sam razmišljao da li da probijem branike, ali nisam smeo, jer nisam želeo da sebi napravim problem – rekao je Uroš A. i dodao da ne bi ni mogao da odreaguje jer mu je od panike krenula nesvestica. Sledeće čega se seća jeste kako se budi u bolnici. On kaže da se kroz maglu seća kako ga neko izvlači iz vozila.

Tužilac je rekao da odbranu Uroša A. demantuje raniji iskaz koji je dao, kao i podaci sa tahografa. Naime, on je rekao da Uroš „nikad nije dao takav iskaz tokom ranijeg saslušanja“. Isto je navela i sudija Ivana Hinkova, koja je pročitala policijski izveštaj u kom je Uroš rekao da je svest izgubio tek nakon što je voz udario u kamion kojim je upravljao, te da, kada se našao između branika nije ni pokušao nešto da uradi kako bi sprečio da dođe do sudara.

– Nisam smeo da probijem branike, u Srbiji se za to robija i do dve godine – rekao je Uroš A. policiji, navodi se u izveštaju.

UMOR KUMOVAO NESREĆI

Veruje se da je uzrok teške saobraćajne nesreće zapravo umor vozača kamiona, koji je u dvodnevnoj vožnji od Srbije do Češke počinio čak 23 prekršaja. Kako pišu češki mediji, Uroš A. je imao nekoliko prekoračenja brzine, vozio je putevima na kojima je zabranjeno saobraćanje teretnih vozila, a nije ispoštovao ni zakonom propisane pauze. Tahograf je navodno zabeležio kako je vozio skoro 20 sati bez prestanka.

– Deluje kao da je žurio da što pre završi vožnju – naveo je tužilac.

BRANICI IPAK BILI PODIGNUTI?

Takođe, jedan od očevidaca nesreće je rekao da je Uroš A. bio vidno umoran pre nego što je došlo do sudara. Navodno je prvo zalutao u slepu ulicu u naseljenom delu Uhrinevea. Drugi svedok je naveo da je video kamion kraj rampi, kao i vozača koji je izašao nakon nesreće. Ipak, u prvom svedočenju je naveo da su se branici podizali kada je kamion stao na šine te da su se ponovo spustile kada je Uroš A. već stigao do šina.

Još nekoliko svedoka je potvrdilo da je pružni prelaz u Uhrinevei „problematičan“. Istakli su da se neretko događa da rampa počne da se podiže nakon što voz prođe, a da potom odmah potom krene da se spušta i da svetlo signalizira dolazak novog voza.
Uroš A. je na suđenju istakao da kamion vozi već 45 godina, te da je sada u penziji i da ne može da plati kaznu od svojih primanja.

VOZIO ALAT ZA NEMAČKU

Uroš A. je iz Srbije krenuo kamionom punim alata i motora, koje je trebalo da preveze do Berlina. Prema policijskim izveštajima, sa vozila je uklonjen uređaj koji je ograničavao brzinu kretanja. Da bi stigao do odredište putovao je kroz Mađarsku, Slovačku i Češku, a navigacija ga je navela do Uhrinevesa, predgrađe Praga. Tamo je nešto pre 9.30 stao na šine, a samo minut kasnije udario ga je putnički voz koji je pri velikoj brzini izašao iz krivine.

Mašinovođa srećom gledao prugu

Tomaš Kadlec, mašinovođa, kaže da je imao sreću što je kobnog dana više gledao prugu nego komandne table.

– Video sam kamion na nekih 80 metara od nas. Da sam kojim slučajem uzimao gutljaj kafe ili gledao u komandnu tablu, danas me ne bi bilo. Iako je bila ta razdaljina znao sam da ćemo ga za dve sekunde udariti – ispričao je Kadlec nakon tragedije.

On je rekao da nije ni imao vremena da razmišlja.

– Da sam razmiišljao, bili bismo svi mrtvi. Odmah sam pritisnuo naglo kočenje i pobegao sam iz kabine i čekao udar – rekao je Kadlec.

Kako je istakao, voz je u pun kamion udario pri brzini od 90 kilometara na čas.

– Oko mene se lomilo staklo, pucalo je drvo, sve je letelo po kabini. Nije bilo ništa drugo što sam mogao da uradim. Samo da stisnem kočnicu i pobegnem kako bih se spasao. Kamion je uleteo u kabinu, da sam ostao da sedim unutra smrskao bi me – prisetio se mašinovođa.

PUTNICI LETELI

U trenutku udara vrata koja dele lokomotivu od putničkog dela su se otvorila i mašinovođa je video kako putnici lete po vozu. Među njima je bila i beba koja je sa sve kolicima odletela na drugi kraj vagona. Voz je klizao još 180 metara nakon što je izleteo iz šina.

– Sistem za naglo kočenje nas je usporio sa nekoliko stotina na 90 kilometara na čas. Ono što je bitno jeste da su putnici osetili taj prvi snažan trzaj naglog kočenja, pa su neki uspeli da se uhvate negde, a onda je tek usledio udarac. Da nije bilo naglog kočenja, ko zna, verovatno bi bilo i mrtvih – rekao je Kudlec.

ŠTETA MILIONSKA

Pričinjena šteta na vozu i pružnom prelazu premašuje 63 miliona čeških kruna (oko 2,5 miliona evra). Uroš A. je u jednom od iskaza koje je dao pre početka suđenja rekao i da osim što nije probio branik iz straha od kazne, da se nadao da na prelazu postoje sigurnosne kamere, te da će nadleženi videti da stoji i podići rampu da prođe.

Izvor: telegraf