„Kada se Volkswagen zakašlje, Nemačka dobije grip“: kakve su posledice za srpsku autoindustriju?

Posledice krize u nemačkoj autoindustriji osetiće se i u Srbiji, jer je najveći deo komponenti koje se proizvode kod nas namenjen za velike firme, odnosno pre svega Volkswagen, ocenio je u razgovoru za RTS profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Komentarišući najave ove automobilske kompanije o smanjenju troškova i otpuštanjima zbog krize, profesor je naglasio da ako Volkswagen ima problem imaćemo ga i mi, jer delimo sudbinu zemalja Evrope.

Koliko je važan automobilski sektor u Nemačkoj svedoči ilustracija političarke opozicionog CDU-a – „Kada se Volkswagen zakašlje, onda Nemačka dobije grip.“ 

Prema rečima Ljubodraga Savića, donedavno je svaki drugi automobil u Evropi bio proizveden u Nemačkoj, koja je motor privrede Evrope. Srpska privreda je povezana sa Nemačkom, tako da ne može da ostane imuna na dešavanja u nemačkoj automobilskoj industriji, smatra.

Ko su krivci za problem u nemačkoj autoindustriji

Profesor Savić je ocenio da je jedan od glavnih uzroka problema u nemačkoj autoindustriji napravila – pandemija. Kako je objasnio, autodelovi su se proizvodili u Istočnoj Evropi ili na Dalekom istoku gde su jeftini, a sklapali se u Evropi, a da je sve to stalo sa zatvaranjem granica zbog pandemije.

Kao drugi razlog zbog čega je nemačka industrija u krizi navodi rat u Ukrajini i prekid korišćenja jeftinih ruskih sirovina, gasa i nafte. Sve to je uticalo na povećanje troškova proizvodnje.

Napomenuo je da je treća stvar koja je doprinela problemima izuzetna uloga sindikata u Nemačkoj.

– Studije su pokazale da ako je kompanija ostvarila dobit od osam odsto, četiri odsto ide vlasnicima, a četiri za plate radnicima. Očekivano je da će radnici koji su decenijama navikli na takav odnos pružati otpor prema promenama, poput smanjenja plate i gubitka posla. To će biti najteže. Ako se srazmera ne poštuje, na ulicama ćete imati tri miliona ljudi – kaže profesor Savić, komentarišući navode da je Volkswagen objavio planove za smanjenje troškova, koji predviđaju otpuštanja i potencijalno zatvaranje fabrika u Nemačkoj prvi put u istoriji.

Veliki problem nemačke automobilske industrije je konkurencija sa Dalekog istoka, iz zemalja koje imaju mnogo jeftiniju proizvodnju uz podršku država, koje su osvojile tehnologiju električnih automobila, za razliku od Nemačke. Kako prof. Savić kaže, Kinezi su otišli mnogo dalje.

Srbija je, za razliku od SFRJ – komponentaš

Kako prenosi RTS, prethodno je i ZF, jedan od najvažnijih proizvođača auto-delova u Nemačkoj, saopštio da planira da do kraja 2028. godine ukine između 11.000 i 14.000 radnih mesta u toj zemlji. I dok se čeka epilog planova za Volkswagen, pre svega zbog pregovora sa sindikatima, očigledno prvo stradaju dobavljači, odnosno komponentaši.

Pofesor Savić je podsetio da smo u SFRJ imali industriju koja je pravila cele proizvode, a sada je domaća industrija bazirana pre svega na izradi komponenata.

– Komponentaši rade kad postoje potrebe. Kada potrebe nema, fabrike prestaju sa radom. Osetićemo posledice krize u nemačkoj autoindustriji, jer je najveći deo komponenti koje se proizvode u Srbiji za velike firme, odnosno Volkswagen. Ako oni imaju problema imaćemo i mi problem – smatra Savić.

Gubi se trka sa Kinom?

I Mercedes-Benz, BMW i Porsche takođe su morali da smanje svoja očekivanja za finansijsku godinu, što ukazuje da se gubi trka sa azijskim zemljama, pre svega sa Kinom.

– Kina dolazi na evropsko i svetsko tržište. Žestok, divlji kapitalizam, gde su prava radnika u Kini drugačija. Nema ekoloških normi kao u Evropi. Mnoge stvari koje su u Evropi standard, u Kini nisu. U Kini radnici rade 12 sati uz manje nadnice. Samo neko ko je zaljubljen u nemačku industriju on će odabrati nemački automobil. To su sve faktori koji Kinezima daju prednost – smatra Savić.

Foto: Unsplash/Lenny Kuhne, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.