Završetak mađarske deonice pruge Budimpešta-Beograd do kraja sledeće godine

Do kraja 2025. godine očekuje se završetak mađarske deonice nove železničke pruge Beograd-Budimpešta, poručio je ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto (Peter Szijjártó) u Kiškerešu pre dva dana.

Sijarto je naglasio da je „nova železnica dostigla svoj najvažniji trenutak“ – postavljanjem poslednjeg koloseka, završena je izgradnja otvorene pruge van Budimpešte.

Prema saopštenju na portalu mađarske Vlade, ministar je na događaju kompanije V-Híd, koja učestvuje u projektu, naglasio da izgradnja dvokolosčne brze železnice u Mađarskoj predstavlja investiciju od oko 800 milijardi forinti, a da je sada dostignut najvažniji korak. Sijarto je naveo da su u prethodnom periodu kompanija V-Híd i njeni partneri izgradili 150 kilometara dvokolosčne železničke pruge, što znači da će ukupno biti postavljeno oko 300 kilometara koloseka.

Kako je Sijarto dodao, na nekim stanicama još su u toku radovi. Takođe, priprema se i instalacija signalizacije.

– Na pojedinim stanicama još se rade pripreme za instalaciju sigurnosnih sistema. Nakon toga uslediće radovi na izgradnji gornjeg voda. Već su postavljeni stubovi, a izgradnja budimpeštanskog dela je takođe počela. Sve to znači da će do kraja naredne godine mađarska deonica železnice Budimpešta-Beograd biti potpuno završena, otvarajući novu eru u železničkom saobraćaju između Budimpešte i Beograda – rekao je mađarski ministar.

Povezivanje istoka i zapada

Ministar Sijarto naglasio je izuzetan značaj buduće pruge u povezivanju istoka i zapada.

Kako je naveo, osim što će železnica Budimpešta-Beograd doneti značajne koristi Mađarskoj i približiti je Srbiji, ovo će postati i najkonkurentnija ruta za prevoz tereta iz južnoevropskih luka ka zapadnoj Evropi.

Istakao je da je vrednost trgovinske razmene između Evropske unije i Kine oko 800 milijardi evra godišnje.

– Veliki deo ovog prometa dolazi brodom u Južnu Evropu, a zatim se roba prevozi vozom ka Zapadnoj Evropi – naglasio je i istakao da će zahvaljujući ovoj investiciji doći do ogromnog napretka u predgrađima Budimpešte, kao i da će se prevoz tereta i putnika u Mađarskoj sve više prebacivati na železnicu, koja je najekološkiji način transporta.

Sijarto je podvukao da je izgradnja ove pruge najveći i najkompleksniji projekat železničkog saobraćaja u istoriji Mađarske. Naglasio je da velika i kompleksna železnička izgradnja svedoči o transformaciji mađarske ekonomije u poslednjim godinama, u kojoj domaće kompanije imaju vodeću ulogu. Kako je naveo, učinak mađarske železničke građevinske industrije porastao je sedam puta od 2010. godine, a vrednost je prošle godine iznosila 340 milijardi forinti, što predstavlja više od 50 odsto rasta u samo jednoj godini.

Foto: Pixabay/Kevin Seibel, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.