Na srpskim rekama sprečen šverc skoro 12.000 litara nafte

Redovnim praćenjem i kontrolom stranih brodova koji plove našim rekama, srpski carinici sprečili su nedavno zloupotrebu oko 12.000 litara nafte.

Kako je saopštila Uprava carina Srbije, slučaj koji je okončan prošle nedelje, 7. oktobra, pokazao je da je sa jednog stranog broda, koga je u konvoju, uz još jednu baržu, vukao drugi brod, “isparilo“ 5.638 litara pogonskog goriva.

– Upoređivanjem podataka iz brodske dokumentacije i merenjem zatečene količine pogonskog goriva u tankovima, utvrđeno je da je sa broda koji je bio šlepan jer nije mogao samostalno da plovi, pa sami tim ni da troši pogonsko gorivo, ispod carinskog nadzora izuzeta ova količina nafte – navode u Upravi Carina i dodaju da se ponekad u tankovima za pogonsko gorivo konstatuje manjak, a nekada i višak, kao što je to bio slučaj i krajem septembra na graničnom prelazu Bezdan.

Tada je kontrolom stranog broda pronađen “višak“ od 5.880 litara pogonskog goriva u brodskim tankovima, u odnosu na količinu nafte prikazanu u dokumentaciji – navode u Carinama.

Kako poručuju, dalje postupke protiv odgovornih lica u oba otkrivena slučaja vodiće nadležni prekršajni sudovi.

Foto: Uprava carina Srbije

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.