Aerodrom „Nikola Tesla“ očekuje 50 mil EUR prihoda od kargo transporta

Nekoliko velikih evropskih i ruskih kompanija, kao i arapski „Etihad“, ozbiljno je zainteresovano za partnerstvo s Aerodromom „Nikola Tesla“ budući da beogradska kompanija očekuje rast prihoda od čak 50 miliona evra godišnje samo od teretnog transporta, koji se zbog ulaska Hrvatske u EU seli u Beograd, saznaje Kurir. Mada Vlada Srbije još nije definisala na koji će način uvesti strani kapital u Aerodrom, interesovanje investitora dodatno podgreva drastično povećanje putnika u beogradskoj vazdušnoj luci, tvrdi izvor Kurira iz te kompanije.

– Za investiranje u Aerodrom, bilo prodajom manjinskog ili većinskog dela akcija, bilo koncesijom, interesovanje su pokazale mnoge kompanije s različitih meridijana. Najviše interesovanje pokazao je „Etihad“, ali i neke ruske i evropske firme koje smatraju da bi im se uloženi novac vrlo brzo isplatio. Oni svoje procene baziraju na prihodima od kargo saobraćaja – kaže sagovornik Kurira.

On upozorava da nakon sticanja članstva Hrvatska mora u potpunosti da prihvati zakone EU uključujući i Zakon o vazdušnom saobraćaju, koji je veoma rigorozan u smislu zaštite stanovništva od buke i zagađenja.

– To praktično znači da veliki kargo avioni više ne mogu da sleću kod njih. Zbog toga bi godišnje samo po ovom osnovu Aerodrom „Nikola Tesla“ mogao da ostvari prihod od 50 mil EUR, a što bi donelo čist profit od 25 do 30 mil EUR. Drugim rečima, investitor koji uloži 100 mil EUR novac bi mogao da povrati za tri godine samo po osnovu kargo saobraćaja. To svetske kompanije znaju i zato traže način da se dobro pozicioniraju sa srpskom vladom u vezi sa ulaskom na beogradski aerodrom – tvrdi sagovornik „Kurira“.

On dodaje da je na taj aspekt profitabilnosti ukazala i francuska kompanija „Vinci airport“, s kojom je potpisan memorandum o saradnji u vezi s razvojem Aerodroma „Nikola Tesla“. Rast kargo prihoda očekuje i Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata Aerodroma.

– Ulaskom Hrvatske u EU, kompletan kargo transport je preusmeren na Srbiju i čini značajan deo prihoda ove godine za Aerodrom, ali i za budžet Srbije. Procene su da je on uvećan za gotovo 50%, a naredne godine biće i udvostručen – kaže Popović.