Piloti zarađuju i do 5.000 EUR mesečno, ali put do kokpita košta više od 40.000 evra

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o tome kako postati pilot – pokazuju Google podaci. Posle informacionih tehnologija, vazduhoplovstvo je i te kako traženo kada je reč o promeni profesije. Upućeni ukazuju da se tržište avio-saobraćaja poslednjih godina sve više razvija i da će ta, za mnoge profesija iz snova, i te kako biti tražena.

U avio-kompaniji Air Serbia zaposleno je 5 žena pilota, a jedna od njih je i Nitu Rakić. Ona je za RTS rekla da ju je ljubav iz Indije dovela u Srbiju, gde se zaposlila u nacionalnoj avio-kompaniji. Pilotira avionom na svim kontinentima već 20 godina i kaže da se putnici svakog puta iznenade kada je vide.

– Takve situacije ja imam često, jer još nije toliko uobičajeno da ima žena pilota. Druga strana medalje je da morate da budete spremni da često radite noću, a mi imamo simulator ispita svakih šest meseci – kaže Nitu Rakić.

Prema podacima Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, u Srbiji leti 1.538 pilota, a godišnje se izda između 70 i 80 novih dozvola.

Dug je spisak uslova koje je neophodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su – godine učenja, na desetine sati letenja i nešto više od 40.000 evra koliko košta obuka za civilnog pilota. Sve to ne sprečava najupornije da, kako u nekoliko privatnih škola letenja, tako i na državnoj vazduhoplovnoj akademiji, steknu pilotsku dozvolu.

– S obzirom na potrebe tržišta očekujemo da će ove godine biti ozbiljan pritisak za upis na obe klase, i u Beogradu i u Vršcu. S obzirom na to kakva je situacija u vazdušnom saobraćaju i kakva je potreba za pilotima, mislim da uopšte neće biti čekanja za posao – rekao je Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu.

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović kaže da piloti u Srbiji, ali i u inostranstvu, zarađuju oko 4.000 do 5.000 evra.

– Možemo reći da se prvi put u poslednjih nekoliko godina dolazi do balansa i uslovno rečeno ima radnih mesta za sve zainteresovane. Piloti su u Srbiji, ali i u inostranstvu, plaćeni negde oko 4.000 do 5.000 evra. Ta visoka mesečna primanja su tradicionalna, a delom su opravdana zbog velike odgovornosti, velikog stresa – dodaje Vojinović.

Odgovornost i stres mnogi piloti menjaju za, kako kažu, najlepši pogled iz kancelarije. Srpski piloti traženi su i u avio-kompanijama na Bliskom istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. I lowcost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da poslednjih godina u Srbiji raste broj izdatih pilotskih dozvola, prenosi RTS.

Foto: Unsplash/ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.