Rezultati kompanije VINCI Airports

Sa 255 miliona putnika opsluženih u 2019. godini (povećanje od 5,7 odsto u odnosu na 2018. godinu) na svim aerodromima u 12 zemalja, kompanija VINCI Airports učvrstila je poziciju drugog najvećeg aerodromskog operatera u svetu po broju putnika.

Na nekoliko aerodroma kojima upravlja kompanija VINCI Airports zabeleženi su rekordni rezultati u broju putnika u 2019. godini: 50 miliona putnika na aerodromima u okviru Kansai grupe, 30 miliona putnika u Lisabonu i 6 miliona u Beogradu.

Kao odraz visokokvalitetne usluge koju kompanija VINCI Airports pruža avio-kompanijama i regionima u kojima posluju, u 2019. godini širom mreže otvoreno je 325 novih linija, među kojima je i 61 linija u dugolinijskom avio-saobraćaju, kao što su Osaka-London, na kojoj saobraća avio-kompanija British Airways, zatim liniju London-Šangaj, na kojoj saobraća avio-kompanija Air China i liniju Santijago de Čile-Barselona, na kojoj saobraća avio-kompanija Iberia. Najvažniji događaj prethodne godine bila je integracija londonskog Aerodroma Getvik, u kojem je kompanija VINCI Airports 13. maja stekla većinski udeo od 50,01 odsto.

Uprkos događajima u poslovnom okruženju koji su krajem godine negativno uticali na nekoliko aerodroma, ukupan putnički saobraćaj u mreži aerodroma kojima upravlja kompanija VINCI Airports porastao je u četvrtom tromesečju 2,1 odsto (u odnosu na isti period prošle godine), što je odraz stabilnosti mreže.

Aerodrom Nikola Tesla

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu postaje jedan od najdinamičnijih aerodroma u regionu, sa ukupnim porastom broja putnika od 9,2 odsto u 2019. godini (povećanje od 15,6 odsto u četvrtom tromesečju). Na ovako dobar rezultat, između ostalog, uticalo je i otvaranje 13 novih međunarodnih linija. Avio-kompanija Air Serbia će u 2020. godini nastaviti da obogaćuje svoju ponudu, samostalno ili putem sporazuma o zajedničkim letovima (code share).