„Airbus“ kupio šest „Renault“ vozila sa Euro 6 motorom na biodizel

Početkom maja „Renault Trucks“ i grupacija „Rave“ uručili su kompaniji „Airbus“ ključeve šest novih vozila sa motorima Euro VI koji koriste biodizel. Na tenderu, koji je objavio proizvođač aviona iz Tuluza, pobedila je grupacija „Rave“ ponudivši „Renault“ Trucks D Euro VI Biodizel vozila – dva solo kamiona i četiri tegljača.

Na tenderu koji je, u ime „Airbus“-a, raspisao DHL, grupacija „Rave“, u kooperaciji sa „Renault Trucks“, pobedila je na osnovu ponude za vozila koja troše biodizel. Poziv za javno nadmetanje odnosio se na četiri tegljača i dva kamiona koji umesto dizela koriste alternativna goriva.

Po snazi motora i obrtnom momentu, vozila sa Euro VI motorima koja koriste biodizel imaju identične performanse kao i njihovi parnjaci na fosilno dizel gorivo. Motori mogu u potpunosti da rade na biodizel, gorivo proizvedeno od obnovljivih energenata, poput biljnih ulja i životinjskih masti.

Renault Trucks D i D Wide biodizel vozila „Airbus“  će koristiti u urbanoj zoni Tuluza, na potpuno novom logističkom punktu za proizvodnju Air-log uređaja, za logističke potrebe svih „Airbus“-ovih regionalnih lokacija za montažu, kao i za proizvodnu lokaciju Airbus Saint-Eloi. Vozila sa motorima na biodizel svakodnevno će saobraćati između proizvodnih hala, podizvođača i dobavljača, preuzimati delove koji tek treba da se naprave ili su već proizvedeni i prevoziti ih sa jednog mesta na drugo.