Pronađeno blago najpoznatijeg i najozloglašenijeg pirata kapetana Kida

Arheolozi sa Madagaskara pronašli su blago ozloglašenog škotskog pirata Vilijama Kida. Vojnici čuvaju srebrnu polugu tešku 50 kilograma na ostrvu Sv. Marija nakon što su je ronioci izneli na površinu.

Ovo blago uručeno je predsedniku Madagaskara i diplomatama SAD-a i Velike Britanije tokom održavanja ceremonije na ostrvu. Kapetan Kid pogubljen je 1701. godine zbog piratstva nakon što se vratio s puta sa Indijskog okeana. Stručnjaci veruju da ova srebrna poluga potiče iz 17. vijeka, i da se nalazila upravo na njegovom brodu. Kapetan Kid bio je optužen i za ubistvo jednog od članova posade tokom tuče 1697. godine.

Kada je trebalo da ga obese, uže oko njegovog vrata je puklo, tako da su ga pogubili iz drugog pokušaja. Njegovo telo bilo je umočeno u katran i obešeno na lance duž rieke Temze kao upozorenje svima onima koji su želeli da postanu pirati.

Legenda kaže da je kapetan Kid veliki deo svog plena sakrio širom sveta, što je bilo inspiracija Robertu Luisu Stivensonu da napiše knjigu „Treasure Island“, prenosi plovidba.me.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.