Amerikanci kreirali idealnu formulu za plate vozačima

Da li bi plaćanje vozača na osnovu vremena koje provedu na poslu umesto na osnovu pređene kilometraže rešilo problem nedostatka vozača u Sjedinjenim Državama? Ovo rešenje je predložio Steve Banker, potpredsednik lanca snabdevanja u  „ARC Advisory Group„, vodećeg analitičkog i tehnološkog konsultatskog preduzeća.

Kao Evropa, u kojoj je većina vozača starija od 50, Sjedinjene Države se takođe bore sa nedostatkom vozača i njihovom starosnom strukturom. Na drugoj strani Atlantika, prosečna starost je 56 godina. Pored toga, u Sjedinjenim Državama je od decembra prošle godine stupio na snagu zakon o tahografima. Zbog novog propisa stope tereta su porasle, jer vozači moraju prelaziti mnogo kraće rute nego ranije.

Banker kaže da problem ne leži u nedostatku vozača, već u nedostatku ljudi koji se spremni da rade za stope koje se trenutno primenjuju u američkom transportu. Rešenje ovog problema je povećanje plate, pored toga što je, prema Američkom udruženju kamiondžija, plata od 2013. do 2017. godine povećana  od 15-18%.

Vreme istovara na račun vozača

Iako se plate povećavaju, mnogi vozači i dalje primaju plate na osnovu toga koliko kilometra su prešli, a ne koliko sati provedu na putu ili prilikom utovara i istovara. Prema DAT-u (najvećoj berzi tereta u Sjedinjenim Državama), 77% kompanija tvrdi da njihovi vozači čekaju više od dva sata tokom svakog petog istovara.

Često se dešava da i kompanije koje plaćaju vozače po satnici ne uzmu u obzir vreme istovara i utovara prilikom obračunavanja plate vozača. A ove aktivnosti često vozači sami obavljaju.

Dodatni problem na putevima bližim većim metropolama su sve prisutne saobraćajne gužve, usled rada na putevima ili saobraćajnih nesreća. Vozači često provode sate zaglavljeni u saobraćaju. Današnja tehnologija omogućava tačno praćenje lokacije vozila i tako kompanije ne bi morale da brinu o zloupotrebi. Ipak, često se vozačima ne kompenzuju tih nekoliko dodatnih sati provedenih u saobraćajnim gužvama.

Kompanije ne plaćaju za sate provedene u saobraćajnoj gužvi

Banker preporučuje da plata vozača na neki način bude određena poput stope transporta. Često, kriterijum za procenjivanje koliko je teret vredan zavisi od težine, vrste robe, veličine, tačke utovara i istovara, kao i od daljine koju vozač mora da pređe. Potpredsednik lanca snabdevanja u „ARC Advisory Group“ predlaže da kompanije uzimaju u obzir sve troškove povezane sa određenim pošiljkama, poput potrošenog vremena.

„Manhattan Associates“, američka kompanija koja dostavlja sofver za lanac snabdevanja preduzetnicima, tvrdi da kompanije sve više traže alat koji će im dozvoliti da procene troškove određene pošiljke, uključujući vreme potrebno da se ona završi.

– Napravili smo ovaj novi alat zato što često čujemo koliko je potreban. Naročito od evropskih operatera, postaje široko rasprostranjen zahtev – rekao je Gregg Lanyard, direktor proizvodnje u „Manhattan Associates“, za Forbs časopis.

Izvor: trans.eu