Bezbedni parking za kamione – Sve informacije o odmaralištima u Evropi na jednom mestu

Međunarodna Unija za drumski transport (IRU) se pridružla inicijativi za uspostavljanjem sigurnih parkirnih mesta širom Evropske unije (EU). U ovaj poduhvat uključili su se mnogobrojni partneri uključujući Evropsku organizaciju za sigurno parkiranje, a studiju finansira Evropska komisija koja je prepoznala potrebu za hitnim obezbeđivanjem  dovoljnog broja  sigurnih parking mesta širom Evrope kako bi se vozačima olakšao obavezni odmor.

Matthias Maedge, koji vodi IRU-ov rad u Evropi, je rekao:

– U Briselu postoji debata o pravilima vožnje i odmora u budućnosti, sa pitanjem dostupnosti sigurnih parking mesta za vozače kamiona. Moramo se pobrinuti da vozači dobiju odgovarajuće uslove pre nego što se primene nova pravila. Inicijativa Komisije je dobar korak u tom pravcu i drago nam je da budemo deo toga.

Baza podataka o parking prostorima u više od 40 zemalja širom sveta dostupna je preko sajta TRANSPark, koji će se koristiti u okviru studije za izgradnju sveobuhvatnog pregleda sadašnjih parkirnih mesta u Evropi. U aplikaciji su navedene sigurnosne funkcije za svako parkirno mesto, kao i dostupne pogodnosti za vozače. Na osnovu ove analize, preporučuje se zajednički sistem sertifikovanja nivoa bezbednosti na parking prostorima.