Borba protiv krijumčara droge – Belgijska policija ima novi sistem za PRESRETANJE kamiona

U okviru nove ROADPOL kampanje protiv droge, saobraćajna policija Belgije koristi specijalizovano visokotehnološko rešenje za efikasniju kontrolu vozila – novi sistem koji analizira podatke sa kamera na putu (ANPR) i šalje timovima na licu mesta signal kada se potencijalno sumnjivo vozilo kreće u njihovom pravcu.

Često je reč o vozilima koja su već bila u upotrebi za transport droge, ili za čije se vlasnike zna da su počinili prekršaje u relaciji sa narkoticima. Efikasnijom kontrolom uvećane su i šanse za hvatanje prevoznika droge i presecanje mreže distribucije, jer informacioni sistem omogućava ciljanije provere i bolju upotrebu policijskih i carinskih resursa.

Primer jedne takve organizacije bila je akcija koja je nedavno sprovedena u blizini Kortrajka na autoputu E17. Na licu mesta su bila tri psa za borbu protiv droge, specijalizovani tim Savezne pomorske policije i timovi Savezne putne policije, kao i tim Carine sa kamionom opremljenim skenerom koji detektuje robu u skrivenim prostorima, koji su kontrolisali kamione i automobile.

Krijumčarenje droge u skrivenim odeljcima

Skrivena mesta u vozilu su često u upotrebi za krijumčarenje droge. U okviru integrisanih kampanja u 2021. godini, policija je presrela najmanje 99 vozila sa skrivenim odeljkom, otprilike dva vozila nedeljno. U 2020. ta brojka je bila gotovo tri puta manja.

Skrivene mesta su pametno osmišljena i mogu se naći u prostorima kao što je centralna konzola ili kao zamenjeni vazdušni jastuk za suvozača. Policija je sve svesnija ovog problema i zbog toga su organizovane posebne obuke, ističe ROADPOL. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.