Češka odobrila dodatnih 1000 bilateralno-tranzitnih dozvola za srpske prevoznike

Sastanak Mešovite komisije za drumski saobraćaj između delegacija Republike Srbije i Češke Republike održan je  19. i 20. novembra 2013. godine u prostorijama Ministarstva saobraćaja  u Beogradu. Srpsku delegaciju je predvodio Milorad Ilić, pomoćnik ministra saobraćaja Republike Srbije, dok je češku delegaciju predvodio Petr Bezvoda, rukovodilac odelenja transporta robe i državnog stručnog nadzora Češke Republike.

Srpska strana je istakla da postoji veliko interesovanje srpskih prevoznika za obavljanjem prevoza stvari preko teritorije Češke Republike. Dve delegacije su razmenile podatke o obimu prevoza u 2013. godini i potvrdile porast obima robne razmene i prevoza u odnosu na prethodne godine.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, tokom skupa vođeni su razgovori o tekućim problemima, koji nastaju pri obavljanju ovog prevoza.

Obe strane su dogovorima, koji su navedeni u potpisanom Protokolu, potvrdile spremnost za poboljšanje uslova obavljanja prevoza u drumskom saobraćaju. S tim u vezi na godišnjem nivou su razmenile dodatni broj dozvola, i to: češka strana je odobrila dodatnih 1.000 bilateralno-tranzitnih dozvola za srpske prevoznike, dok je srpska strana češkim prevoznicima odobrila dodatnih 300 univerzalnih dozvola. Obe strane su se složile da novi dogovoreni kontigenti u potpunosti zadovoljavaju nesmetano obavljanje prevoza stvari do kraja ove godine.

Dve strane su razgovarale i o prevozu putnika između dve države i utvrdile da se obavlja bez većih problema u skladu sa dogovorima sa prethodnih sastanaka. Na molbu češke strane da se, na recipročnoj osnovi češki prevoznici oslobode plaćanja naknade za korišćenje puteva, srpska strana se obavezala da, što je pre moguće, pokrene proceduru u skladu sa svojim zakonodavstvom.

Češka delegacija je pozvala srpsku delegaciju da se sledeći sastanak Mešovite komisije održi u Pragu u toku septembra ili oktobra 2014. godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.