Putarine za šlepere i na magistralnim putevima?

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da će predložiti Vladi Srbije da se putarine za šlepere naplaćuju i na magistralnim putevima, i to po istoj ceni kao i na autoputu.

Na taj način bi se obezbedio dodatni prihod za Puteve Srbije od 70 do 80 mil EUR godišnje, rekao je za TV Prva Drobnjak i podsetio da je trenutni prihod od putarina oko 200 mil EUR godišnje.

– Onda ću da popravim sve puteve – istakao je Drobnjak.

On je pojasnio da kamioni izbegavaju autoputeve zbog naplate putarina i da idu magistralnim putevima, a da je posebno opterećena Ibarska magistrala.

– Urađen je autoput od Ljiga do Preljine, ali šleperi ne idu autoputem već magistralnim putem. To je dozvoljeno, jer je konstrukcija te magistrale takva da može da izdrži teške kamione – pojasnio je Drobnjak.

Kako je rekao, njegov predlog je da se na takvim magistralnim putevima naplaćuje putarina, da se naplaćuje samo šleperima i da bude ista kao na autoputu.

Ističe da je to zbog bezbednosti saobraćaja, jer nije isto kada šleper putuje magistralnim putem ili autoputem.

Podsetio je da obilaznicom kod Čačka prođe dnevno 15.000 vozila, u delu kod Ćelija na Ibarskoj prođe 17.000 vozila, a kroz Lipovačku šumu 25.000-26.000 vozila.