Evropske fabrike prekidaju prodaju dizel kamiona za 20 godina

Direktori 7 kompanija-proizvođača kamiona potpisali su zajedničko obećanje da će do 2040. godine napustiti tradicionalne motore sa unutrašnjim sagovorevanjem.

Daimler, Scania, MAN, Volvo, DAF, Iveco i Ford osnovali su savez kako bi pronašli rešenja za vodonične gorivne ćelije, poboljšanu tehnologiju baterija i čisto gorivo.

Prema zajedničkoj deklaraciji, brendovi će zaustaviti prodaju kamiona sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2040. To je deset godina ranije nego što je prvobitno najavljeno.

Generalni direktor kompanije Scania Henrik Henriksson rekao je za Financial Times da će oko 50-100 milijardi evra biti potrošeno na nove tehnologije. Potpisanom deklaracijom, kompanije su se obavezale da će ulagati u razvoj energetske mreže, kao i da će lobirati za povećanje poreza na emisiju ugljen-dioksida u Evropi. To uvećanje moglo bi da pomogne napretku, rekao je Henriksson.

– Ako političari nastave da subvencionišu fosilna goriva, biće nam veoma teško. Moramo da promenimo ponašanje naših kupaca – istakao je.

Izvpr: trans.info/Financial Times