NORVEŠKA: Zadržavanje stranih kamiona dok ne plate putarinu

Opozicione stranke u Norveškoj su se udružile kako bi izglasale zakon koji bi omogućio zadržavanje stranih kamiona dok im putarine u potpunosti ne budu plaćene.

Pristalice zakona tvrde da je prihod od putarine važan izvor prihoda za projekte putne infrastrukture u zemlji, te da su norveške kompanije za drumski transport nepravedno u nepovoljnom položaju zbog činjenice da „ne mogu da se izvuku izbegavajući putarinu“.

Osim toga, opozicija je zatražila od Vlade da pripremi i podnese predloge za ograničenje inostranog prevoza kamionima u Norveškoj, u skladu sa odlukama iz obrade paketa mobilnosti EU.

Kirsti Leirtrø, jedna od laburističkih političarki koja podržava pomenute izmene zakona, kaže da je nedostatak kontrole kabotaže stvorio probleme norveškom sektoru drumskog transporta:

– Najveći problem predstavlja ilegalna kabotaža i nedostatak kontrole. Potpuno je moguće i apsolutno neophodno kako ojačati kontrolu, tako i promeniti norveško zakonodavstvo nezavisno od EU. Sada paket za mobilnost EU postavlja veća ograničenja kod kabotaže, i to je dobro, ali takođe moramo raditi na međunarodnom planu u borbi protiv dampinga cena.

Kirsti Leirtrø je dodala da bi taj zakon mogao biti na snazi već sledećeg januara.