Evropski prevoznici apeluju: „Zaštitite nas od konkurencije iz Ukrajine“

Udruženja za drumski transport iz Istočne i Zapadne Evrope uputila su još jedan apel da Evropska unija preispita svoje odluke o povlasticama koje imaju prevoznici iz Ukrajine, koji voze na teritoriji EU. Izjavu je potpisalo 14 udruženja, a upozorili su predstavnike rukovodstva EU i nacionalne vlade da zaštitu unutrašnjeg tržišta EU treba smatrati prioritetom i institucionalnom odgovornošću.

Oni su istakli da je podrška Ukrajini obaveza koju nastoje da ispoštuju, ali da ipak smatraju da su mere koje EU preduzima, posebno u oblasti drumskog transporta tereta, neadekvatne i da predstavljaju pretnju unutrašnjem tržištu EU i njegovoj otpornosti.

– Slično kao i u poljoprivredi, mere koje je usvojila EU prevazišle su svoje prvobitne namere i pored koristi nanose značajnu štetu evropskoj privredi. Podsećamo da činjenice jasno govore da je potrebno revidirati postavljene liberalne uslove za pristup tržištu ukrajinskih prevoznika – 46% praznih kamiona koji ulaze, njihov 40-dnevni boravak na teritoriji EU i povećanje broja ukrajinskih prevoznika sa pristupom tržištu EU za 8.000 su jasni znaci prekomerne primene postavljenih pravila – naveli su potpisnici iz 14 udruženja drumskih prevoznika.

Oni su ukazali i da se ne sme zanemariti značaj pristupa ukrajinskih prevoznika CEMT multilateralnoj kvoti, i objasnili na koji način to utiče na poslovanje transportnih kompanija.

Apelujemo na Savet EU da prihvati glas prevoznika i da prilagodi Sporazum između EU i Ukrajine o drumskom saobraćaju na način da jedinstveno unutrašnje tržište EU ostane zaštićeno, a da se pravila adekvatno primenjuju. Iskreno verujemo da se to može učiniti bez ugrožavanja naše pomoći Ukrajini. Sistem kvota je dobro poznat i implementiran među zemljama, testiran decenijama, široko shvaćen i vremenom fino podešen, poručili su evropski prevoznici.

Oni su napomenuli i da se potrebe Ukrajine za povećanjem obima drumskog transporta za njihov izvoz i uvoz mogu postići povećanjem obima bilateralnih kvota, na bilo koji razuman i opravdan nivo.

Apel su potpisali predstavnici ukupno 14 udruženja: AEBTRI Bugarska, AFTRI Francuska, ANTRAM Portugal, ČESMAD Bohemia Češka, ČESMAD Slovačka, DTL Danska, ITD Danska, MKFE Mađarska, NLA Nordic Logistics Association, NLF Norveška, OFAE Grčka, SA Švedska, SKAL Finska i ZMPD Poljska.

Kompletan dokument i sve detalje možete pogledati OVDE. 
Foto: Pixabay.com/Manfred Pollnow, ilustracija