AŽURIRANO: Problemi domaćih prevoznika na ruti Srbija-Rusija – Kako je regulisan tranzit kroz Poljsku?

Domaći prevoznici suočili su se od početka ukrajinske krize sa različitim poteškoćama u obavljanju transporta Srbija-Rusija. Nekoliko čitalaca obratilo se PlutonLogistics redakciji početkom sedmice povodom situacije prilikom tranzitiranja Poljske, koja predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost u poslovanju na ovoj relaciji.

Naime, deo kolega koji rade transport u Rusiju naveo je da tokom povratka (praznih vozila) kroz Poljsku, Poljaci kontrolišu srpske kamione i pišu im kazne, jer tranzitiraju bez dozvole, što, kako su naveli, prema važećim sporazumima ne bi trebalo da bude slučaj. (Poljska inspekcija drumskom saobraćaja je pre desetak dana i sama izvestila o jednom ovakvom slučaju, u kome, istina, nije učestvovao srpski već kamion firme iz Bosne i Hercegovine, ali je takođe bilo reč o sličnom „principu“).

Ove navode proverili smo u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, a iz sektora za Drumski transport su nam povrdili da su da ovaj problem postoji, kao i da u kontaktu sa ambasadom u Poljskoj nastoje da pronađu rešenje za pomenute slučajeve.

Iz Sektora za drumski transport pojasnili su kojim propisima i na koji način je regulisana ova oblast, a njihove odgovor prenosimo u nastavku.

„Pitanje tranzitnog prevoza preko teritorije EU u slučaju prevoza iz ili za Republiku Srbiju iz ili za državu koja nije članica Evropske unije uređeno je članom 61. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije i Evropske unije.

Sastavni deo ovog dokumenta je Protokol 4 (Kopneni transport) koji članom 3. definiše pojam tranzita, a članom 11. uređuje uslove pod kojima se odvija slobodan tranzit za srpske i prevoznike iz Evropske unije, na teritoriji Republike Srbije i teritorijama članicama Evropske unije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je multilateralni Sporazum i formalno-pravno je iznad bilateralnih sporazuma koji uređuju pitanja drumskog saobraćaja sa pojedinim državama (članicama EU).

I pored te činjenice dve strane su važnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije i Evropske unije bilateralno potvrdile Protokolom sa zasedanja srpsko-poljske Mešovite komisije koja je održana 30. septembra i 1. oktobra 2013. godine u Beogradu.

Naime, u okviru tačke Ad 3. Prevoz stvari navedenog protokola, potvrđene su odredbe u vezi liberalizacije tranzita iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pripadajućeg Protokola 4 na teritorijama dve države, bez navođenja da li se odnosi na natovarena ili prazna teretna vozila. (Navedeni protokol na srpskom jeziku možete pogledati OVDE).

Takođe, Protokolom sa zasedanja srpsko-poljske Mešovite komisije, održane aprila 2017. godine u Varšavi, pitanje važnosti odredbi predviđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije i Evropske unije ponovo razmotreno u okviru tačke Dnevnog reda Ad 3 (Navedeni protokol na srpskom jeziku možete pogledati OVDE).“

Po pitanju problema sa kojima se suočavaju srpski prevoznici na teritoriji Poljske, MGSI se nalazi u stalnoj komunikaciji sa Ambasadom Republike Srbije u Varšavi, istakli su iz Ministarstva.

Povodom ove teme, PlutonLogistics obratio se i Udruženju za saobraćaj Privredne komore Srbije, čiji odgovor zasad nismo dobili. Ukoliko informacije u međuvremenu pristignu, tekst će biti dopunjen.

AŽURIRANO: 30. jun 2023. 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je u petak (30. juna) nove informacije povodom tranzita praznim vozilom na teritoriji Poljske, odnosno odgovor poljske strane po ovom pitanju.

Obaveštenje MGSI u nastavku prenosimo u celosti:

„Ambasada Republike Srbije u Varšavi obavestila je MGSI da nadležni organi Republike Poljske ne dozvoljavaju tranzitni prevoz praznog vozila bez posedovanja odgovarajuće dozvole preko teritorije Republike Poljske na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naime, iako su protokolima sa sastanaka Mešovite komisije iz 2013. i 2017. godine dve strane potvrdile da su tranzitni prevozi oslobođeni od režima dozvola kada se prevoz obavlja preko teritorija dve države, u slučaju obavljanja prevoza za ili iz Republike Srbije za srpske prevoznike, odnosno za ili iz države članice Evropske unije za poljske prevoznike, u navedenom obaveštenju poljska strana osporava pitanje tranzita praznog vozila bez posedovanja odgovarajuće dozvole.

Poljska strana svoj stav obrazlaže činjenicom da članom 11. stav 2. Protokola 4 o kopnenom transportu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jeste definisano:

Strane se saglašavaju da dopuste tranzitnom saobraćaju Zajednice neograničen pristup preko Srbije, a tranzitnom saobraćaju Srbije preko Zajednice počevši od datuma stupanja na snagu ovog Sporazuma“, ali da je članom 3. istog Protokola definisano da je ,,tranzitni saobraćaj Srbije – prevoz stvari (robe) koji obavlja prevoznik koji je osnovan u Srbiji u tranzitu iz Srbije preko teritorije Zajednice sa odredištem u trećoj zemlji ili stvari iz treće zemlje kojima je odredište Srbija.

Nadležni organi Republike Poljske, na osnovu gore navedene definicije, smatraju da, ukoliko se drumski prevoz obavlja bez utovarene robe (stvari), ta vrsta prevoza ne ispunjava uslove prevoza za koji nije potrebna dozvola.

Imajući u vidu navedeno, do sledećeg sastanka Mešovite komisije, kada će se ovo pitanje ponovo razmotriti, upućuju se srpski prevoznici da prilikom obavljanja prevoza tereta u tranzitu praznim teretnim vozilom na teritoriji Republike Poljske poseduju odgovarajuću međunarodnu dozvolu koja omogućava obavljanje i ovih prevoza, navodi se u saopštenju MGSI.

BONUS SADRŽAJ

Zašto roba kasni? Zašto je došlo do promene plana, promene promene plana. A kako sve to izgleda iz ugla vozača, poslušajte u novoj epizodi podkasta Za volanom!