Francuska od danas KAŽNJAVA vozila bez nalepnica upozorenja na mrtve uglove

Grejs period za ispunjavanje izuzetno nepopularnih francuskih pravila o nalepnicama upozorenja na mrtve uglove završava se danas. Transportna udruženja širom Evrope i dalje lobiraju protiv nalepnica, ali pravila zasad ostaju na snazi.

Za one koji još nisu upoznati sa novim pravilima, sva teška vozila u Francuskoj (za prevoz robe ili putnika) moraju biti opremljena znakom koji obaveštava druge učesnike u saobraćaju o mrtvim uglovima. Nepoštovanje ove obaveze može rezultirati novčanom kaznom 4. klase, koja je obično 136 evra.

Francuska vlada objavila je detalje o tome gde i na koji način oznake treba da budu postavljene.

Primena nove uredbe startovala je 1. januara, ali striktno novčano kažnjavanje zbog nepoštovanja zakona otpočelo je tek danas, budući da je do sada važio period prilagođavanja, podseća trans.info. 

Sektor drumskog transporta širom Evrope uglavnom kritikuje ove propise. Prevoznička udruženja u Holandiji i Nemačkoj žele da se nova pravila ukinu. Kako su isticali tokom prethodnih meseci, ove nalepnice ne doprinose sigurnosti i bezbednosti vozila, već samo stvaraju probleme kompanijama kako da ih prikače. I mnogi francuski prevoznici su podjednako nezadovoljni.