Hiljade farmera blokiraju puteve u Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj i Italiji

Protesti poljoprivrednika u Francuskoj su intenzivirani, sa „opkoljenim Parizom“ i glavnim autoputevima blokiranim na nekoliko mesta. Poljoprivrednici u drugim zemljama, uključujući Belgiju, centralnu Nemačku i Italiju, takođe su započeli blokade puteva u okviru svojih protesta. U međuvremenu, Španija je uvela relaksaciju propisa o vremenu vožnje i odmora, za kamione koji putuju u ili kroz Francusku, piše trans.info.

Lokalni mediji prenose da je u sredu ujutru u Francuskoj bilo više od 100 blokada i preko 10.000 ljudi koji su demonstrirali.

Najnovije mere pomoći koje je najavio novi francuski premijer Gabrijel Atal nisu uspele da uzdrmaju poljoprivrednike koji protestuju i oni nastavljaju sa blokadama. Atal je, u pokušaju da uguši protestni pokret koji traktorima blokira autoputeve širom Francuske, dao obećanja u rasponu od hitne novčane pomoći do kontrole uvezene hrane.

No, uprkos Attalovim obećanjima o hitnoj pomoći i isplati subvencija EU, zajedno sa pretnjama kaznom za prodavce koji ne poštuju pravila, francuski farmeri su i dalje skeptični, naglašavajući svoju želju za opipljivim akcijama, a ne obećanjima.

Poljoprivrednici protestuju u Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Španiji

Gnev francuskih farmera brzo je eskalirao u širok protest.

Poljoprivrednici u Nemačkoj su pojačali svoje proteste, što je izazvalo značajne prekide saobraćaja u Tiringiji, Saksoniji-Anhaltu i Saksoniji. Njihovi razlozi su slični francuskim: podstaknuti nezadovoljstvom politikom štednje savezne vlade, farmeri su strateški blokirali ulaze na autoput, što je dovelo do ograničenja saobraćaja širom centralne Nemačke.

U Tiringiji su blokade počele u sredu u 8 sati ujutro, a poljoprivredna vozila su bila strateški pozicionirana da ometaju pristup. Protesti su zvanično registrovani do 13 časova.

U Saksoniji-Anhalt, skoro svi ulazi na autoput su blokirani od 8 sati ujutro, što utiče na više glavnih ruta.

Ministar poljoprivrede Sven Šulce priznao je frustraciju iza protesta, navodeći nedostatak napretka u Berlinu, istovremeno pozivajući učesnike da održe mirne demonstracije u koordinaciji sa vlastima.

U Saksoniji se očekuje da će se oko 800 vozila pridružiti mitingu u Plauenu, a poljoprivrednici će tražiti ostavku ministra poljoprivrede Volframa Gintera zbog kašnjenja u isplatama poljoprivrednih subvencija, koje donosi rastući talas nezadovoljstva širom zemlje.

Poljoprivrednici u Belgiji takođe nastavljaju proteste danas; kažu da planiraju da ostanu na putu dok vlada ne odgovori na njihove zahteve. Pored toga, poljoprivrednici u Italiji su se takođe mobilisali u znak protesta, sa stotinama traktora koji su blokirali puteve i autoputeve u okviru petodnevnih i petonoćnih demonstracija koje će trajati do subote. Poljoprivrednici pozivaju na veću zaštitu proizvoda „Made in Italy“ i žale se na mnogobrojna pitanja, uključujući povećanje cena dizela.

Radno vreme vozača – Španija odobrila izuzeća

Kao odgovor na poteškoće izazvane štrajkom farmera u Francuskoj, špansko ministarstvo saobraćaja odobrilo je privremene mere za ublažavanje pravila o radnom vremenu vozača. Ove mere koje su startovale 22. januara biće na snazi do 4. februara 2024. godine i primenjivaće se na prevoznike koji tokom ovog perioda obavljaju poslove transporta robe na teritoriji Francuske.

Relaksacija omogućava sledeće izmene iz propisa o radnom vremenu vozača:

  • maksimalna dnevna vožnja produžena sa 9 na 11 sati,
  • nedeljni limit produžen sa 56 na 60 sati,
  • dvonedeljno ograničenje produženo sa 90 na 120 sati,
  • dnevni odmor smanjen sa 11 na 9 sati,
  • omogućena je mogućnost uzimanja dve uzastopne smanjene nedeljne pauze od najmanje 24 sata, „uz određene uslove“.

Izvor: trans.info