Posle najboljeg rezultata u istoriji u 2022, Hapag-Lloyd lane zabeležio drastičan pad profita

Oštar pad vozarina posle pandemije izazvao je i pad prodaje i profita nemačke kontejnerske kompanije Hapag-Lloyd, a sukob u Crvenom moru krajem godine uticao je i na obim transporta, saopštila je kompanija u utorak. Brodarske kompanije odlučile su da obiđu oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike, što je znatno produžilo vreme putovanja.

Prema preliminarnim rezultatima, brodarska kompanija sa sedištem u Hamburgu je prošle godine ostvarila profit pre kamata i poreza (EBIT) od 2,5 milijardi evra (2,7 milijardi dolara), dok je godinu dana ranije ova cifra bila čak 17,5 milijardi evra. Promet je pao na 17,9 milijardi evra.

Ti rezultati su više nego skromni, s obzirom na to da je u rekordnoj 2022. godini, kompanija skoro udvostručila promet i ostvarila najveći profit u svojoj istoriji.

U to vreme, prosečna cena prevoza bila je 2.863 dolara po standardnom kontejneru ili ekvivalentnoj jedinici od 20 stopa (TEU) na osnovu zapremine standardnog kontejnera dugog 20 stopa (6,1 metar), dok je u 2023. godini pala na 1.500 dolara. Hapag-Lloyd je ovoga puta prevezao nešto više tereta nego prethodne godine.

Hapag-Lloyd je već u novembru upozorio da će uslovi za kontejnerski transport ostati teški i da će kapacitet industrije premašiti potražnju do 2024. godine, čineći „aktivno upravljanje troškovima“ neizbežnim.

Izvor: SEEbiz

Foto: hapag-lloyd.com