Irska najavila dodatne kamere za merenje prosečne brzine na putu

Irska policija Garda Siochana dobila je snažnu podršku  u svom nastojanju za više statičnih kamera za brzinu na irskim putevima. Predsednica Irske uprave za bezbednost na putevima (RSA) Liz O’Donel podržala je plan Garde da uvede više kamera za merenje prosečne brzine i obećala je da će podržati njihovu borbu za povećanje budžeta za kamere za brzinu za 20%. 

Kombi vozila kojima upravlja kompanija GoSafe u ime Garde, najpopularnija su mera za kontrolu brzine. Lokacije na kojima se nalaze su objavljene na internet stranici Garde i obeležene su crno-belim putokazima. Širom Irske ukupno postoji 1.373 zone sigurnosnih kamera, obično na deonicama puta na kojima su se u prošlosti dogodile ozbiljne nesreće zbog nedozvoljene brzine.

Garda se sada zalaže za uvođenje više statičnih kamera za prosečnu brzinu, od kojih zemlja sada ima samo dve.

– Veoma je važno da Garda javno izjavi da je potrebno pojačati primenu propisa, kao i da predloži uvođenje ovih kamera za prosečnu brzinu. Trenutno u zemlji imamo samo dve i one u potpunosti ispunjavaju svoju funkciju – da uspore vozače i utiču na njihovo ponašanje – rekla je O’Donel.

Ona je ukazala da su ovi uređaji skupi i da svaka kamera košta oko 30.000 do 50.000 evra. Dodala je da je pre nekoliko godina bilo 1.100 pripadnika policije na putevima, a da ih sada ima 650, što za Gardu predstavljalo izazov u ​​pogledu zapošljavanja i raspodele resursa.

Izvor: Evropska mreža saobraćajne policije (ROADPOL)

Foto: Pixabay/cathal100, ilustracija