Novo „rešenje“ za nedostatak vozača: „Ko god ima vozačku dozvolu, može u kamion do 12t“

Nemačko Savezno udruženje za drumski transport, logistiku i odlaganje otpada (BGL) iznelo je još jedan predlog za rešavanje gorućeg problema nedostatka vozača u toj zemlji: svim vlasnicima vozačkih dozvola treba dozvoliti upravljanje vozilima do 12 tona.

Portparol BGL-a Dirk Engelhard podsetio je za list bietigheimerzeitung.de da samo Nemačkoj trenutno nedostaje 80.000 do 100.000 vozača kamiona. Kako je naveo, udruženje od transportnih kompanija dobija informacije da moraju da odbijaju narudžbine, „da više ne učestvuju na tenderima, da prodaju ili parkiraju vozila, jer nemaju vozače“.

On je upozorio i da će se situacija pogoršati u narednom periodu, budući da u Nemačkoj više vozača odlazi iz ove profesije, nego što joj se pridružuje. Procenio je i da bi, ukoliko se u međuvremenu ništa preuzme, manjak mogao da dostigne 230.000 ljudi za samo deset godina. Kao ključne faktore koji su prouzrokovali ovakvo stanje, Engelhard je naveo loše plate, loše uslove rada i rđav imidž vozačke profesije – odsustvo od porodice, gužve u saobraćaju, tesni rokovi isporuka, stres…

– Nije 5 do 12 za rešavanje problema, nego je 12 sati već prošlo! – upozorio je.

Jedan od načina da se ovaj problem reši, jeste i da se nemačkim prevoznicima olakša zapošljavanje turskih vozača, naveo je portparol BGL-a.

Pojasnio je da se udružnje zalaže za bilateralne sporazume sa trećim zemljama, kao što je Turska, sa ciljem da se tamo omogući sticanje potrebnih kvalifikacija, kako bi se u Nemačkoj zapošljavali već obučeni vozači.

Osim toga, iz ugla udruženja, bilo bi logično i da se promeni zakon o vozačkim dozvolama.

– Ako neko dobije vozačku dozvolu, trebalo bi da mu bude dozvoljeno da vozi kamione do 7,5 ili čak 10 ili 12 tona – kao sa prethodnom vozačkom dozvolom klase 3 – rekao je Engelhard.

Pojednostavljenje u produženju vozačke dozvole za vozače kamiona starijih od 50 godina, kao i organizovanje obaveznih dodatnih obuka za vozače kamiona u online formatu, takođe bi moglo da pomogne, smatra.

  • DODATNI SADRŽAJ: Iskustvo vozača kamiona iz prve ruke!