Kad te snimi dron – I srpski vozač kamiona kažnjen zbog nedovoljnog odstojanja

Saobraćajna policija Brandenburga kontrolisala je kamionski saobraćaj uz pomoć dronova na putu A24 ovog utorka, a kontrola je bila usmerena pre svega na držanje odstojanja. Dron je korišćen za praćenje poštovanja pravila minimalne udaljenosti od 50 metara, kao i zabrane preticanja za kamione na A24.

Tokom 4 sata i 30 minuta rada drona, 23 vozača kamiona snimljeno je u kršenju pravila minimalne udaljenosti, dok je osam vozača snimljeno kako krše zabranu preticanja.

U jednom slučaju utvrđeno je da se vozač kamiona iz Srbije nalazio svega 12 metara od kamiona ispred.

Zahvaljujući snimcima koje je napravio dron, policajci su mogli da identifikuju prekršioce i izreknu novčane kazne. Prema saopštenju policije Brandenburga, za nepoštovanje propisa o minimalnoj udaljenosti predvođena je kaza od 80 evra.

Nemačka nije jedina zemlja gde policijski službenici koriste dronove za kontrolu saobraćaja. Tokom prošle godine, poljska policija koristila je bespilotne letelice za snimanje vozača koji vrše nedozvoljena preticanja.

Da bi ilustrovala kako se dron može koristiti, saobraćajna policija u Bidgošču objavila je snimak na kojem se vidi kako vozač teretnog vozila nezakonito pretiče drugi kamion neposredno pre pešačkog prelaza. Incident se dogodio na putu DK 10, koji povezuje Varšavu sa Šcčećinom.

Na snimku se vidi kako vozač kamiona pretiče drugi kamion neposredno pre pešačkog prelaza. Saobraćajna policija u Bidgošču opisala je manevar kao „veoma opasan za pešake”.

Izvor: trans.info