Kako pravilno popuniti dozvole za Poljsku

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je objavilo uputstvo za popunjavanje poljskih dozvola. U prvom slučaju, kada prazno vozilo dođe na poljsku teritoriju – koji delovi u polju First se popunjavaju, a koji ne? Potrebno je upisati datum ulaska u Poljsku. U polju država treba upisati državu u kojoj je prazna vožnja započela, a mesto istovara je mesto gde se vozilo uputilo.

Kada se vozilo vraća iz Nemačke u Srbiju, tranzitira poljsku teritoriju, a nije ušlo u Nemačku iz Poljske. Koji delovi u polju First ili Return se popunjavaju? Treba popuniti samo odeljak koji se odnosi na prvu vožnju. Iako vozilo u stvari obavlja vožnju u povratku u zemlju registracije vozila, sa aspekta ove dozvole ovo je prva vožnja koja se obavlja uz korišćenje ove dozvole.

U trećem slučaju, vozilo ulazi u Poljsku sa CEMT dozvolom, vrši utovar u Poljskoj   i obavlja prevoz do Rusije sa poljskom dozvolom. Potrebno je popuniti odeljak First pošto je to prva vožnja obavljna na teritoriji Poljske sa ovom dozvolom, iako je to možda vožnja u povratku.

Više detalja pročitajte OVDE.