Manipulacija tahografom bugarskog kamiondžije: dve kartice i jedan vozač

U ponedeljak, 19. decembra, na deonici autoputa A4 iza naplatne rampe u Mislovicama u Poljskoj, patrola ITD-a zaustavila je tegljač sa poluprikolicom radi pregleda. Vozilo bugarske kompanije prevozilo je robu u međunarodnom saobraćaju.

U trenutku zaustavljanja kamiona, u kabini se nalazio jedan vozač – bugarski državljanin. U međuvremenu, ispis tahografa pokazao je da je – vozila posada. U oba tahografska slota bile su evidentirane dve kartice koje pripadaju dvojici različitih vozača. Kontrolisana vozačka kartica je postavljena u slot namenjen drugom vozaču, koji treba da se odmara.

Provera tahografskih zapisa iz prethodne četiri nedelje pokazala je da se vozač više puta pretvarao da radi u posadi.

Ukupno vreme vožnje za posadu je mnogo veće nego za jednog vozača, tako da je mogao da pređe mnogo duže rute bez potrebnih pauza i odmora, saopšteno je iz Inspektorata za drumski transport Poljske.

Inspektori su sa obe kartice sabrali radno vreme i dodelili ga kontrolisanom vozaču. Utvrdili su mnogobrojna kršenja važećih standarda, odnosno skraćivanje dnevnih odmora od po nekoliko sati i prekoračenje dnevnog standarda vremena vožnje ukupno za skoro 30 sati.

Vozač je izgubio vozačku dozvolu na tri meseca i kažnjen je novačnim iznosom od skoro 7.000 PLN (oko 1.500 evra). Službenici su oduzeli i drugu karticu vozača, koju je kontrolisani vozač nezakonito koristio u tahografu, a koja će biti vraćena nadležnim organima.

Protiv prevoznika će biti pokrenut upravni postupak. Preti mu kazna od 12.000 PLN (oko 2.580 evra). Finansijske posledice prete i licu odgovornom za prevoz robe u bugarskoj kompaniji.

Izvor/foto: ITD