MGSI: Izmene važenja CEMT sertifikata

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavestilo je prevoznike o odluci Međunarodnog transportnog foruma (ITF) u vezi sa važenjem CEMT sertifikata.

Uzimajući u obzir važnost kontinuiranog protoka robe u trenutnoj situaciji koja je uzrokovana epidemijom covid-19, a radi što veće zaštite osoblja i državnih službenika koji se bave različitim poslovima u vezi sa transportom tereta, Međunarodni transportni forum obavestio je države članice da sertifikati o tehničkom stanju za motorna vozila i prikolice, odnosno Potvrda CEMT o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju, čija je važnost istekla posle 12. marta 2020. godine nastavljaju da važe sve do 30. juna 2020. godine.

To znači da svi domaći prevoznici koji prevoz vrše CEMT dozvolom, a poseduju sertifikat koji je istekao posle 12. marta ove godine, nisu u obavezi da ga produžavaju do 30. juna 2020. godine. Kontrolni organi država članica Međunarodnog transportnog foruma prihvataće ovakav sertifikat kao važeći.

Ipak, treba naglasiti da se ova odluka ne odnosi na korišćenje pojedinačnih dozvola koje važe za određenu kategoriju vozila – dozvole iz tzv. ozelenjenih kontingenata, u kom slučaju prevoznik mora posedovati Potvrde CEMT o sposobnosti teretnog i priključnog vozila za korišćenje u drumskom saobraćaju kojima nije istekla važnost.

Ministarstvo nije obustavilo numeraciju sertifikata i izdavanje CEMT potvrda i smatra da svako ko je u mogućnosti, zahtev za produženje roka važnosti sertifikata treba da podnese putem pošte u skladu sa Obaveštenjem od 18. marta 2020. godine.

Izvor: office-ivanovic.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.