DP World besplatno transportuje COVID vakcine u Veliku Britaniju

Lučki operater DP World ponudio je besplatne usluge transporta COVID-19 vakcine u Veliku Britaniju. Operater je predložio da transportuje vakcine putem svojih pristaništa i predstavništva P&O Ferries. Dok britanski mediji naširoko pišu o ovoj ponudi, istovremeno je započeta distribucija vakcina sa vojnim obezbeđenjem. Vakcina, koju je razvio Pfizer-BioNtech u Belgiji, zahteva „kriogeni transport“. Predloženo je da se hladnjače montirane na šine mogu koristiti za pouzdani transport vakcine do centara za vakcinaciju u unutrašnjosti.

Southampton i London Gateway mogle bi da postanu najhladnije luke u Velikoj Britaniji, ako vlada prihvati ponudu DP World, koji upravlja ovim objektima. Kako bi se osigurala dugotrajnost vakcine Pfizer-BioNtech, ona mora biti skladištena na minus sedamdeset stepeni. DP World bi za transport vakcine koristio postojeće superhladnjače i specijalizovane železničke operatere.

Spreman da pruži podršku zemlji

Velika Britanija je prva država na svetu koja je započela imunizaciju celokupnog stanovništva. Londonska vlada već je kupila 40 miliona doza vakcine Pfizer-BioNtech. Dve doze ove vakcine potrebne su za efikasnu imunizaciju. Transport ovih vakcina u Veliku Britaniju predstavlja izazov za logističku industriju -izazov sa kojim je lučki operater spreman da se uhvati u koštac. U saopštenju koje je objavljeno, DP World je istakao da će učestvovati u procesu transporta, bez obzira na nagradu.

– Spremni smo da pružimo podršku vladi u transportovanju svih potrebnih vakcina u Veliku Britaniju  –  istakli su.

– Štaviše, spremni smo da ovaj posao obavimo besplatno ako se od nas to zatraži – kako bi odigrali našu ulogu u tome da Velika Britanija što brže prebrodi pandemiju.

Do sada jeoko 800.000 doza pod jakim merama bezbednosti transportovano do tajnih lokacija širom Velike Britanije. Ipak, ovo je samo početak. Kako bi se finalizovao projekat imunizacije, Ujedinjenom Kraljevstvu će biti potrebno oko sto puta više doza vakcine. Ceo logistički lanac će verovatno biti fleksibilan kako bi se nosio sa situacijom – a ovde pričamo samo o Velikoj Britaniji.

Distrubucija vakcine avionom

I dok se razmatra upotreba železničkog teretnog transporta za obezbeđivanje bezbednog prevoza, vrlo je verovatno da će sektor vazdušnog transporta u velikoj meri ispuniti interkontinentalne zahteve. Po svemu sudeći, ovo predstavlja ogroman logistički izazov. Iako se neke vakcine, poput oksfordske vakcine koja se razvija u Velikoj Britaniji, mogu transportovati samo u komercijalnim hladnjačama, potreban je zapanjujući broj vakcina. Proizvodnja vakcina će u početku verovatno biti koncentrisanija u razvijenom svetu, dok njihova distribucija širom sveta predstavlja izuzetno težak poduhvat.